7 Şubat 2016 Pazar

AMELLERDE İHLÂS



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إنَّ اللهَ لَا يَقْبَلُ مِنَ الْعَمَلِ إلَّا مَا كَانَ خَالِصًا وَابْتُغِيَ بِهِ وَجْهُهُ. (ن)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  بيوردلر :  " الله تعالى آنجق إحلاصلى اولراق و سادجه كندى رضاسى كوزتلرك يابلان عملى قبول أدر ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Allâhü Teâlâ ancak ihlâslı olarak ve sadece kendi rızâsı gözetilerek yapılan ameli kabul eder.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Nesâî)
Hicrî: 28  Rebîulâhir  1437  Fazilet Takvimi  

AMELLERDE İHLÂS


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Amellerinizi ihlâs ile (sadece Allah rızâsı için) yapınız. Zîrâ Allâhü Teâlâ ancak kendisi için ihlâsla yapılan amelleri kabul eder.” buyurmuştur.
Cüneydi Bağdâdî (rh.): “İhlâs, kul ile Allâhü Teâlâ arasında bir sırdır. Melek onu bilip yazamaz, Şeytan görüp ifsâd edemez, heva ve heves de onu bozamaz.” buyurmuştur.
Fudayl bin Iyâd (rh.): “İnsanlardan dolayı ameli terk etmek riyâdır. Onların hatırı için amel etmek şirktir. İhlâs ise, Allâhü Teâlâ’nın seni bu iki hastalıktan korumasıdır.” buyurmuştur.
Riyâ ve süm’a (gösteriş) için amel işleyen kimse, torbasını çakıl taşlarıyla doldurup çarşıya çıkan adama benzer. İnsanlar onu görünce falanın torbası dolu derler. Fakat o taşların, insanların böyle söylemesinden başka o adama faydası yoktur. (Rûhu’l-Beyân Tefsiri)

KÖTÜ HUYLUDAN BİRŞEY İSTEME

Bir derviş zorda kalmıştı. Birisi ona:
“Çok zengin birisi var. Eğer senin zorda kaldığını bilirse sana yardımcı olacağını zannediyorum.” dedi.
Derviş:  Ben onu tanımıyorum, dedi.
Adam: Ben seni ona götüreyim, dedi.
Dervişi alıp zenginin evine götürdü. Derviş, karşısında dudağı sarkık, öfkeli ve asık suratlı bir adamı görünce hiçbir şey söylemeden oradan çıktı. Dervişi zengine götüren adam:
“Niye bir şey söylemedin?” diye sorunca derviş:
“Onun yapacağı yardımını asık suratına bağışladım” dedi.
Ekşi suratlıdan bir şey istememeli; ona ihtiyâcını bildirmemelidir. Çünkü çirkin huyu ve kötü meşrebi yüzünden huzursuzluk olur. Yani isteğin yerine gelmediği gibi bir de huzursuz olursun.
Gönlündeki gamı öyle birine söyle ki, güler yüzünden huzur ve rahat bulasın. (Gülistan’dan seçmeler, Çamlıca B.Y.)
Hicrî: 28  Rebîulâhir  1437  Fazilet Takvimi  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder