قَالَ
رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلْخَيْرُ كَثِيرٌ وَمَنْ
يَعْمَلُ بِهِ قَلِيلٌ. (هب)
بيغمبر
أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر :خير
جوقتور فقط حيرى إشلين آزدر ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Hayır
çoktur, fakat hayrı işleyen azdır.”
(Hadîs-i Şerîf, Beyhakî,
Şuabü’l-Îmân)
Hicrî: 01 Cemaz,yelevvel 1437 Fazilet Takvimi
SULTAN İKİNCİ ABDÜLHAMİD HAN DEVRİ TÜP GEÇİT PROJELERİ
Üç tarafı denizlerle çevrili olan İstanbul’da ulaşım tarih boyunca hep bir mesele olmuştur. Bu sebeple bilhassa son yüzyılda boğazın iki yakasını birbirine bağlayacak köprü ve tünel (tüp geçit) çalışmaları yapılmıştır.
1836 yılında Haliç’te Azapkapı ile Unkapanı arasında ilk köprü hizmete girmiştir. 1845 yılında Sultan Abdülmecid Han’ın annesi Bezm-i Âlem Vâlide Sultan tarafından Karaköy Köprüsü yaptırılmıştır. 1869 yılında Karaköy ve Pera (Beyoğlu) arasında bir tünel (metro) yapılmaya başlanmış ve Ocak 1875 tarihinde hizmete girmiştir.
1876’da tahta çıkan Sultan İkinci Abdülhamid Han zamanında da çeşitli yerler için köprü ve tünel projeleri hazırlanmıştı. Bunların bir kısmı İstanbul’u kuzeyden güneye kat’eden demiryolu projeleriydi ve bu projelerde yer yer tüneller de bulunuyordu. Boğazın iki ayrı noktasında Sarayburnu-Üsküdar ve Rumeli Hisarı-Kandilli arasında köprü projeleri yapılmıştır.
Köprü projelerinden başka Sarayburnu ile Üsküdar arasında bir tüp geçit (tünel-i bahrî/cisr-i enbûbî) inşası için çok sayıda proje çizilmiştir. Arşivlerimizde bulunan ilk tüp geçit projesi Galata ve Pera arasındaki tünelin mühendisi Henri Gavand tarafından yapılmıştır. Henri Gavand, şimdiki Karaköy-Galata tüneli işletmeye açıldıktan bir sene sonra, 1876’da Osmanlı hükümetine Boğaziçi’nde, Sarayburnu ve Üsküdar arasında bir tüp geçit projesi sunmuştur.
Sarayburnu - Üsküdar (Şemsipaşa - Salacak) arasının tüp geçitle bağlanması için ikinci proje ise, Fransız S. Preault Demiryolu Şirketi tarafından hazırlanmıştır.
1891 yılında Fransız demiryolu mühendislerinden S. Preault tarafından, Sultan Abdülhamid Han’a “Deniz Altı Çelik Tüneli” projesi sunuldu.
Sultan İkinci Abdülhamid Han’ın bu projeleri, tahttan indirilmesi sebebiyle yapılamamıştır. (Boğaziçi’ne Tüp Geçit Projeleri, Çamlıca B.Y.)
Hicrî: 01 Cemaz,yelevvel 1437 Fazilet Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder