7 Şubat 2016 Pazar

OTUZ İKİ FARZI BİLİP İNANMAK FARZ-I AYINDIR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَا اكْتَسَبَ مُكْتَسِبٌ مِثْلَ فَضْلِ عِلْمٍ يَهْدِى صَاحِبَهُ إِلَى هُدًى أَوْ يَرُدُّهُ عَنْ رَدًى. (طس)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  بيوردلر :  " هج كمسه ، صاحبنى هدايته كوتورن ويا كوتولكلردن آلقويان علميك فضيلتى كبى بر فضيلت ألده أتمه مشدر ."          
  Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Hiç kimse, sâhibini hidâyete götüren veya kötülüklerden alıkoyan ilmin fazîleti gibi bir fazîlet elde etmemiştir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu‘cemü’l-Evsat)
Hicrî: 26  Rebîulâhir  1437  Fazilet Takvimi  

OTUZ İKİ FARZI BİLİP İNANMAK FARZ-I AYINDIR


Her kişiye otuz iki farzı, dînin zarûrî meselelerini bilip inanmak farz-ı ayındır. Dînin zarûrî meselelerinin en büyük rüknü imanın farzlarıdır. Bunlarda şüphe caiz değildir. Zîrâ şüphe olan yerde îmân bulunmaz.
Çocukluğundan itibaren dünya işleri ile meşgul olup dinine âit îmân ve amel bilgilerini öğrenmeye vakit ayıramayanlar -Allah muhafaza- bu cehaletle âhirete giderlerse Cehennem’e müstehak olurlar.
Bu sebeple bütün mükellef erkek ve kadınlar otuz iki farzı hususiyle îmânın farzlarını öğrenip evladlarına ve emri altındakilere de öğretmelidir. Zîrâ îmân olmayınca amelin faydası olmaz.
İmânın şartları: 1- Allâh’ın varlığına ve birliğine 2-Meleklerine 3- Kitaplarına 4- Peygamberlerine 5- Ahiret gününe 6- Kadere; hayır ve şerrin Allâhü Teâlâ’nın takdiri ile olduğuna inanmak.
İslâm’ın şartları: 1-Kelime-i şehâdet getirmek 2-Namaz kılmak, 3- Zekât vermek 4-Oruç tutmak 5-Haccetmek.
Guslün Farzları: 1- Ağza su vermek 2- Burna su vermek 3- Bütün bedenini yıkamak.
Abdestin Farzları: 1- Yüzünü yıkamak 2- Kollarını (dirsekleriyle beraber) yıkamak 3- Başının dörtte birini meshetmek 4- Ayaklarını (topuklarıyla beraber) yıkamak.
Teyemmümün Farzları: 1- Niyet etmek 2- Ellerini toprağa vurup yüzünü, sonra tekrar toprağa vurup kollarını meshetmek.
Namazın Farzları: Namazın dışında olanlar: 1- Hadesten tahâret (Abdesti yoksa abdest almak, cünüp ise gusletmek) 2- Necâsetten tahâret (Vücudunu, elbisesini ve namaz kıldığı yeri necasetten temizlemek) 3- Setr-i avret (Namaz kılarken vücudunda örtmesi icap eden yerleri örtmek) 4- İstikbâl-i Kıble (Kâ’be’ye dönmek) 5- Vakit 6- Niyet. Namazın içinde olanlar: 1- İftitah tekbîri (Namaza Allâhü ekber ile girmek) 2- Kıyâm (ayakta durmak) 3- Kırâat (Kur’ân okumak) 4- Rükû 5- Secde 6- Kâde-i ahîre. (Son oturuş.)
Hicrî: 26  Rebîulâhir  1437  Fazilet Takvimi  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder