8 Şubat 2016 Pazartesi

HAZRET-İ OMER’İN TEMENNİSİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلصَّوْمُ فِي الشِّتَاءِ الْغَنِيمَةُ الْبَارِدَةُ. (حم)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  بيوردلر :  "قشين طوطولان اوروج مشقتسز ، يورلمادان ألده أديلن غنيمتدر ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kışın tutulan oruç,meşakkatsiz, yorulmadan elde edilen ganîmettir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî: 29  Rebîulâhir  1437  Fazilet Takvimi  

HAZRET-İ OMER’İN TEMENNİSİ


Halîfe Hazret-i Ömer radıyallâhü anh, Ashâb-ı Kirâm’dan bazı zâtlara: “Bir şeyler isteyecek olsanız, ne isterdiniz?” dedi. Bazısı: “Şu evin altınla dolu olmasını ve onu Allah yolunda sadaka olarak vermeyi dilerdim” dedi. Bir diğeri: “Şu evin zeberced ve en kıymetli mücevherlerle dolu olmasını ve onu Allâh yolunda sadaka vermeyi isterdim” dedi. Hazret-i Ömer (r.a.): “Daha başka şeyler dileyiniz!” dedi.
“Daha ne isteyeceğimizi bilemiyoruz, ey Mü’minlerin Emîri” dediler. Buyurdu ki: “Ben de şu evin Ebû Ubeyde bin Cerrâh, Muâz bin Cebel, Ebû Huzeyfe’nin kölesi Sâlim ve Huzeyfe bin Yemân gibi zâtlarla dolu olmasını (onlarla Allah yolunda hizmet etmeyi) isterdim.” Radıyallâhü anhüm ecmaîn. (Müstedrek, Hakim)

BAĞDAT FÂTİHİ DÖRDÜNCÜ MURAD HAN’IN VEFATI 

Sultan Murad Han, damla (gut) hastalığından dolayı yataktan kalkamayacak kadar ağırlaşınca, kardeşi Sultan İbrahim Han’ı huzuruna çağırttı ve kendisine vasiyet ve nasihatlerde bulunarak saltanatı ona teslim etti.
Sultan Murad Han, 9 Şubat 1640 günü güneş battıktan sonra, İmam Yusuf Efendi Yâsin-i Şerif okurken vefât etti. Sultanahmed Câmii avlusunda müslümanların gözyaşları ile Şeyhülislam Yahya Efendi’nin kıldırdığı cenâze namazından sonra, babası Sultan Ahmed Han’ın türbesine defnedildi.
Sultan Murad Han, hayatını devlete hizmet ve Allâhü Teâlâ’nın emir ve yasaklarına uyarak geçirmiştir. Büyük padişah, Ehl-i Sünnet hâricindeki fırkaların, bilhassa Râfızîler’in Hazret-i Ömer’e (r.a.) yaptıkları gibi birçok iftiralara mâruz kaldı. İnsanlara zulüm ettiğini, içki içtiğini ve daha nice asılsız ve çirkin iftirâları söyleyecek kadar ileri gittiler. Hâlbuki devrinin kaynaklarında, onun dînine bağlı bir mümin olduğu yazılıdır. Zâten esasında bütün Osmanlı padişahları beş vakit namazlarını hiç aksatmadan cemaatle kılan ve dînin haram kıldığı işlerden ve hatta şüphelilerden bile sakınan zâtlardır. Rahmetullâhi aleyhim ecmaîn.
Hicrî: 29  Rebîulâhir  1437  Fazilet Takvimi  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder