29 Kasım 2014 Cumartesi

YALAN YERE YEMİN BÜYÜK GÜNAHTIR



Hadîs-i Şerîf:
"Nimete hamdetmek, o nimetin azalmaması ve yok olmaması için emniyettir."
(Hadîs-i Şerîf, Kenzü 'l-Ummâl)
Hicrî: 6 Safer   1435   Fazilet Takvimi

ALLAHÜ TEÂLÂ'YA HAMDETMENİN KIYMETİ


Resûlullah Efendimiz (s.a.v) buyurdular:
"Allâhü Teâlâ bir kuluna nimet verdiğinde kul "Elhamdülillah" derse Allâhü Teâlâ:
"Kuluma bakın! Ben ona kıymetsiz -fânî; gelip geçici- bir şey verdim. Bunun karşılığında o bana kıymeti olan -faydasını ebediyen göreceği- bir şey verdi." buyurur.

YALAN YERE YEMİN BÜYÜK GÜNAHTIR

Yemîn, bir zaruret ve kat'î bir lüzum halinde hakkı te'yid etmek, kuvvetlendirmek ve ortaya çıkarmak için yapılır. Çok yemîn edip durmak ise yemini hafife almak olup kendi şahitliğini yaralamaktır. Gerçi Allâh'ın ismini ta'zîm ile çok zikretmek çok sevabdır, en büyük ibadettir. Fakat onu herşeyde bir tervic; kıymet ve itibar vasıtası olmak üzere kullanmak ise zikir ve ta'zîm değil, Hak Teâlâ'nın izzet ve kudsiyyetine hürmetsizliktir.
Onun için yemîn edecek kimse buna en son bir çare olarak, tamamen doğru yere olduğundan emîn olacak şekilde ve düşüne düşüne, titriye titriye müracaat etmelidir. Yoksa o yemîn, o kimsenin saygısızlığını ve Allâhü Tealâ'nın azametini tanımadığını gösterir. Yemîn gayet mukaddes tutulması lâzım gelen ve hakkın ortaya çıkarılması, emniyetin tesbiti için her vasıtanın kesildiği en son noktada müracaat edilecek en son delildir.
Çok yemin etmek gerek itikatça, gerek amelce her şerrin kaynağıdır. Bundan dolayı insan kat'i olarak bildiği hakta bile çok çok yemîn etmekten sakınmalıdır. Zira ihtiyatsız yemîn eden, yalan yere yemîn etmeye de alışır. Doğruya eğriye yemîn etmeye alışmış olanlarda ise şu vasıfların hepsi bulunabilir: Alçak, görüşü ve tedbiri hakîr; değersiz, süşî düşünür, kendi kendini küçük düşürür, yalancı, değersiz, her kalıba dökülür, her fenalığa sürüklenir.
Hicrî: 6 Safer   1435   Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder