13 Kasım 2014 Perşembe

AMEL DEFTERİ, HESAP VE MÎZÂN


Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: 
"Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz."
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:17  Muharrem  1435   •Fazilet Takvimi

AMEL DEFTERİ, HESAP VE MÎZÂN


Kıyâmet gününde amel defterlerinin okunmasının hak olduğuna inanmak lâzımdır. Kıyâmet gününde hesâb da haktır. Ayetler ile sâbittir. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) -Malların helal ve haramından bahsolunduğu sırada-:
"Bir kimsenin dünyada topladığı mal eğer helalinden ise kıyâmet gününde hesâbını verir. Eğer haramdan ise kıyâmet gününde azâb olunur." buyurmuşlardır.
Kıyâmet gününde Allâhü Teâlâ kullarını -kendisiyle kulu arasındaki hususlar için- vâsıtasız olarak hesaba çeker. Cenâb-ı Hak kullarına
sorar, kulları da cevap verirler. Ayet-i kerîmelerde kulların tamamının hesaba çekileceği, küçük büyük işlenen her amelin kaydolunduğu, kıyâmet gününde kişinin lisanının kendi aleyhine şahitlik edeceği, kulak, göz ve derilerin dahi şehâdet edeceği açıkça beyân buyurul- muştur. Resûlullâh aleyhisselâm buyurdular ki:
"Kıyâmet gününde Hak Teâlâ'nın huzûrunda insan ömründen sual olunur ki nerede tüketti, malından sual olunur ki nereden kazandı ve nereye sarfetti, amel defterinden sual olunur ki bu yazılı şeylerin tamamı senin işlediğin şeyler midir, yoksa fazla yazmışlar mıdır? Kul ayniyle yazıldığını ikrar eder. Hak Teâlâ: "Ben dünyâda senin ayıp­larını örttüğüm gibi bu gün de fazlım ve keremim ile affettim, mağfiret eyledim." buyurur.
Kıyâmet gününde amellerin tartıldığı Mîzânın hak olduğuna inanmak lazımdır. Ayetle sabittir.
Dâvud aleyhisselâm Mîzânı görmeyi Rabb'inden niyâz eyledi. Mîzânın her kefesinin doğu ile batı arası kadar olduğunu Hak Teâlâ'nın kudreti ile gördü. Şöyle niyâz eyledi:
"Yâ Rabbi, bunun bir kefesini doldurmaya kim güç yetirebilir."
Hak Teâlâ buyurdu ki:
"Ben kulumdan razı olduğum zaman bir hurma ile onu doldururum."
Resûlullâh Efendimiz buyurdular (s.a.v.):
"Tesbîh -Sübhânellâh- Mizanın yarısını ve Elhamdülillâh da tamâmını doldurur."
Hicrî:17  Muharrem  1435   •Fazilet Takvimi




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder