Hadîs-i
Şerîf:
"İlim öğreniniz. İlim için huzur, sükûn ve vakar da öğreniniz.
Kendisinden ilim öğrendiğiniz kimseye karşı mütevâzî olunuz."
(Hadîs-i
Şerîf, Taberânî, el-Mucemu'l-Evsat)
Hicrî:
1 Safer 1435 Fazilet Takvimi
KABİRDE AZAP
NİÇİN OLUR
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir gün iki kabrin yanından geçiyordu.
Buyurdular ki;
عَنِ
ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ مَرَّ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم عَلَى قَبْرَيْنِ
فَقَالَ « أَمَا إِنَّهُمَا لَيُعَذَّبَانِ وَمَا
يُعَذَّبَانِ فِى كَبِيرٍ أَمَّا أَحَدُهُمَا فَكَانَ يَمْشِى بِالنَّمِيمَةِ
وَأَمَّا الآخَرُ فَكَانَ لاَ يَسْتَتِرُ مِنْ بَوْلِهِ
"Bunlar azab çekiyorlar. Azab görmeleri büyük bir günahtan da
değildir. Bunlardan birisi, idrardan sakınmaz, öbürü de koğuculuk (laf
taşıyıcılık) ederdi." buyurdular.
قَالَ
فَدَعَا بِعَسِيبٍ رَطْبٍ فَشَقَّهُ بِاثْنَيْنِ ثُمَّ غَرَسَ عَلَى هَذَا
وَاحِدًا وَعَلَى هَذَا وَاحِدًا ثُمَّ قَالَ « لَعَلَّهُ
أَنْ يُخَفَّفَ عَنْهُمَا مَا لَمْ يَيْبَسَا
Sonra, yaprakları koparılmış taze bir hurma dalı alıp ikiye böldü ve her
kabre bunlardan birer parça dikti. Ashâb-ı Kirâm: "Yâ Resûlallâh! Bunu
niçin diktiniz?" diye sordular. Resûl-i Ekrem: "Bu ağaçlar kurumayıp
taze kaldıkça azablarının hafifleyeceğini ümid ederim." buyurdular.
(Tecrid-i
Sarîh)
Bir başka Hadîs-i Şerîfte de
عَنْ أَنَسٍ :
أَنّ
النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ، قَالَ :
" اسْتَنْزِهُوا مِنَ الْبَوْلِ فَإنَّ عَامَّةَ عَذَابِ الْقَبْرِ مِنَ
الْبَوْلِ "
"İdrar (bevil sıçramasın)dan sakınınız. Zîrâ kabir azâbının çoğu
ondandır." buyrulmuştur. (Sünen-i Dârekutnî)
SEKİZ ŞEY SEKİZ ŞEYİN SÜSÜDÜR
Hz. Ebûbekîr (ra) buyurdular.
İffetli olmak, fakirliğin süsüdür;
Şükür, nimetin süsüdür;
Sabır, belânın süsüdür; Yumuşak huyluluk, ilmin süsüdür;
Tezellül ve tevâzu talebenin süsüdür;
Allah korkusu ile çok ağlamak, korkunun süsüdür;
Minnet etmemek, (başa kakmamak) ihsânın süsüdür;
Huşû da namazın süsüdür."
MUTFAĞIMIZ:.... Fırında Pırasa
Malzemeler: 1 kg. pırasa, 3 adet yumurta, 1'er çay
bardağı galeta unu, süt, zeytinyağı. Tuz, karabiber ve kırmızı biber. Yapılışı:
Pırasalar yıkandıktan sonra yuvarlak doğranır ve tuzlu suda haşlanır.
Yumurtalar başka bir kapta kırılıp biraz çırpılır ve içine süt, zeytinyağı,
tuz, karabiber, ve kırmızı biber ve galeta ununun çoğu konulup karıştırılır.
Fırın tepsisi, tereyağı ile yağlanır, kalan galeta unu
da serpilir. Pırasaların suyu süzülür ve yumurtalı karışım ile karıştırdıktan
sonra, fırın kabına dökülür, 170-180 derecede ısıtılmış fırında üzeri
kızarıncaya kadar pişirilir.
Hicrî: 1 Safer 1435 Fazilet
Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder