25 Kasım 2014 Salı

KABİRDE AZAP NİÇİN OLUR



Hadîs-i Şerîf:
"İlim öğreniniz. İlim için huzur, sükûn ve vakar da öğreniniz. Kendisinden ilim öğrendiğiniz kimseye karşı mütevâzî olunuz." 
(Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mucemu'l-Evsat)
Hicrî: 1 Safer   1435   Fazilet Takvimi

KABİRDE AZAP NİÇİN OLUR

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir gün iki kabrin yanından geçiyordu. Buyurdular ki;
عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ مَرَّ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم عَلَى قَبْرَيْنِ فَقَالَ « أَمَا إِنَّهُمَا لَيُعَذَّبَانِ وَمَا يُعَذَّبَانِ فِى كَبِيرٍ أَمَّا أَحَدُهُمَا فَكَانَ يَمْشِى بِالنَّمِيمَةِ وَأَمَّا الآخَرُ فَكَانَ لاَ يَسْتَتِرُ مِنْ بَوْلِهِ
"Bunlar azab çekiyorlar. Azab görmeleri büyük bir günahtan da değildir. Bunlardan birisi, idrardan sakınmaz, öbürü de koğuculuk (laf taşıyıcılık) ederdi." buyurdular.
قَالَ فَدَعَا بِعَسِيبٍ رَطْبٍ فَشَقَّهُ بِاثْنَيْنِ ثُمَّ غَرَسَ عَلَى هَذَا وَاحِدًا وَعَلَى هَذَا وَاحِدًا ثُمَّ قَالَ « لَعَلَّهُ أَنْ يُخَفَّفَ عَنْهُمَا مَا لَمْ يَيْبَسَا
Sonra, yaprakları koparılmış taze bir hurma dalı alıp ikiye böldü ve her kabre bunlardan birer parça dikti. Ashâb-ı Kirâm: "Yâ Resûlallâh! Bunu niçin diktiniz?" diye sordular. Resûl-i Ekrem: "Bu ağaçlar kurumayıp taze kaldıkça azablarının hafifleyeceğini ümid ederim." buyurdular.
(Tecrid-i Sarîh)
Bir başka Hadîs-i Şerîfte de
عَنْ أَنَسٍ : أَنّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ، قَالَ : " اسْتَنْزِهُوا مِنَ الْبَوْلِ فَإنَّ عَامَّةَ عَذَابِ الْقَبْرِ مِنَ الْبَوْلِ "
 "İdrar (bevil sıçramasın)dan sakınınız. Zîrâ kabir azâbının çoğu ondandır." buyrulmuştur. (Sünen-i Dârekutnî)

SEKİZ ŞEY SEKİZ ŞEYİN SÜSÜDÜR

Hz. Ebûbekîr (ra) buyurdular.
İffetli olmak, fakirliğin süsüdür;
Şükür, nimetin süsüdür;
Sabır, belânın süsüdür; Yumuşak huyluluk, ilmin süsüdür;
Tezellül ve tevâzu talebenin süsüdür;
Allah korkusu ile çok ağlamak, korkunun süsüdür;
Minnet etmemek, (başa kakmamak) ihsânın süsüdür;
Huşû da namazın süsüdür."


MUTFAĞIMIZ:.... Fırında Pırasa
Malzemeler: 1 kg. pırasa, 3 adet yumurta, 1'er çay bardağı galeta unu, süt, zeytinyağı. Tuz, karabiber ve kırmızı biber. Yapılışı: Pırasalar yıkandıktan sonra yuvarlak doğranır ve tuzlu suda haşlanır. Yumurtalar başka bir kapta kırılıp biraz çırpılır ve içine süt, zeytinyağı, tuz, karabiber, ve kırmızı biber ve galeta ununun çoğu konulup karıştırılır.
Fırın tepsisi, tereyağı ile yağlanır, kalan galeta unu da serpilir. Pırasaların suyu süzülür ve yumurtalı karışım ile karıştırdıktan sonra, fırın kabına dökülür, 170-180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Hicrî: 1 Safer   1435   Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder