13 Kasım 2014 Perşembe

ÂLİMİN UYKUSU CÂHİLİN İBÂDETİNDEN HAYIRLIDIR



Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: 
"Ey tüccar topluluğu! Yalandan sakınınız."
(Hadîs-i Şerîf, Kenzü'l-Ummâl)
Hicrî:16  Muharrem  1435   •Fazilet Takvimi

HÂCE MUHAMMED ZÂHİD BEDAHŞI K.S.


Silsile-i Sâdât'ın on dokuzuncu halkası olan Mevlânâ Muhammed Zâhid Bedahşî (k.s.) Hazretleri, Ya'kûb Çarhî (k.s.) Hazretlerinin torunudur. Özbekistan'ın -o zamanki adı ile- Hisar vilayetinin Vahşıvâr (diğer adı Vahş) köyünde doğmuştur.
Mevlânâ Muhammed Zâhid Hazretleri, verâ, takvâ, zühd ve Resûlullâh Efendimiz'in sünnetine tâbi olmak gibi ulvî tasavvufî makamlarda fazilet sahibi idi. Üstâzı Ubeydullâh Ahrâr (k.s.) Hazretlerine intisâb etmeden önce senelerce ömrünü riyâzet ve mücâhede ile geçirmişti. Gaipten aldığı bir işaretle Ubeydullâh Ahrâr (k.s.) Hazretleri ile görüşmek ve ona intisâb etmek için Vahş'tan çıkıp Semerkand yakınlarına geldi. Ubeydullâh Ahrar Hazretleri, onun haline mânen vâkıf olup atına bindi ve onu karşıladı. Bineklerinden inip bir ağacın altına oturdular. Hâce Ubeydullâh Ahrâr Hazretleri, hemen orada Hâce Muhammed Zâhid Hazretlerini irşad halkasına alarak müritliğe kabul etti. Bu kısa sohbet esnasında onu kemâle erdirerek irşad vazifesi için icâzet ve ruhsat verdiler. Hâce Muhammed Zâhid Hazretleri şeyhinin emriyle, icâzet ve hilâfet vazifeleriyle mümtâz olarak memleketine döndüler. Orada ömrünün sonuna kadar müritlerin, tâliblerin terbiyesi ile meşgul oldular.
Hâce Muhammed Zâhid Hazretleri 936 (M. 1529) senesinde günümüzde Özbekistan sınırları içerisinde kalan Surhenderya vilayetinin Vahşıvar (Küçükvahşıvar) köyünde vefat etmiştir. Kabr-i şerîfleri Vahşıvar'dadır.


"ÂLİMİN UYKUSU CÂHİLİN İBÂDETİNDEN HAYIRLIDIR"

Ubeydullâh Ahrâr Hazretleri buyurdular:
Evliyâdan biri, bir mescidin kapısına geldi. Şeytanı mescidin dışında, şaşkın vaziyette gördü. Mescidin içine baktı. İçeride iki kişi vardı: Bir gafil namaz kılıyor, -kalbi uyanık- bir âlim de onun yanında uyuyordu. Evliyâ:
'Ey melûn! Senin burada ne işin var?' diye sordu. Şeytan: 'Şu namaz kılanın namazını ifsâd etmek, bozmak için geldim. Fakat yanında uyuyan âlimin heybeti bana mâni oldu. Ondan korktum ve dışarı kaçtım.' dedi.
Hicrî:16  Muharrem  1435   •Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder