16 Kasım 2014 Pazar

TÛBÂ GARİBLERİNDİR"



Hadîs-i Şerîf:
"İslâm garîb başladı. Yakında yine başladığı gibi garîb olur. Tûbâ (cennet) garîblerindir."
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:23  Muharrem  1435   •Fazilet Takvimi

"TÛBÂ GARİBLERİNDİR"


Allâhü Teâlâ Ra'd sûresinin, 29. âyetinde -meâlen-: "Onlar ki îmân etmişlerdir ve sâlih ameller işlemektedirler. Ne hoş, Tûbâ onların, istikbâl güzelliği onların" buyurmaktadır. Habeş veya Hind lugatiyle cennetin ismi Tûbâ'dır. Ebû Hüreyre, İbn-i Abbas ve diğer bir kısım ashab (r. anhüm) "Tûbâ'nın cennette bir ağaç" olduğunu söylemişlerdir.
Bir Arâbî, "Yâ Resûlallâh! Cennette meyve var mıdır?" dedi. "Evet, cennette Tûbâ adlı bir ağaç vardır. " buyurdular. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
"Cennetteki ağaçların en büyüğü Tûbâ ağacıdır. Benim otağım onun altındadır. Kökü inciden, dalları zebercedden, yaprakları sündüsdendir. Yetmiş bin dalı vardır. En yüksek dalları Arş-ı A'lâ'nın ayaklarına ulaşır. En alttaki dalları da dünya semasındadır. Cennette onun dallarının ulaşmadığı ve gölgelemediği hiçbir ev, kâşâne, köşk, kubbe, şehnişin (balkon), oda ve taht yoktur. Dallarında nefislerin arzu ettiği ve gözlerin hoşuna giden her türlü meyve vardır." Tûbâ ağacının kökü Resûlullâh Efendimizin (s.a.v.) otağındadır. Dünyadayken îmân ve ilim ondan yayıldığı gibi cennette de bu mübârek ağacın dalları onun otağından cennet ehlinin konaklarına dağılır. Tûbâ ağacını Allâhü Teâlâ kudretiyle dikmiştir. Kökünden kâfûr ve selsebîl pınarı çıkar. Bu ağaçta her türlü meyve, çiçek ve - siyah hariç- bütün renkler mevcuttur. Her bir yaprağı bir ümmeti gölgeler ve her yaprak üzerinde Allâhü Teâlâ'yı türlü türlü tesbîh eden büyük melekler vardır. İyi bir bineği olan yüz sene gider de Tûbâ ağacının gölgesi bitmez.
Tûbâ ağacını bizzât Cenâb-ı Hak diktiğinden cennetteki bütün
nimetler onda toplanmıştır. İnsanlar nasıl Hazret-i Adem'den çoğaldıysa, cennetteki bütün ağaçlar da ondan çıkmıştır. Cennetteki bütün nehirler onun altından çıkar. Cennet ehlinin elbiseleri Tûbâ ağacının yapraklarındandır. (Rûhulbeyan)
Hicrî:23  Muharrem  1435   •Fazilet Takvimi




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder