13 Kasım 2014 Perşembe

TAZİYE SÜNNETTİR



Hadîs-i Şerîf:
"Musibete uğrayıp sabreden birini tâziye (teselli) edene onun gibi sevap vardır."
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:18  Muharrem  1435   •Fazilet Takvimi

TAZİYE SÜNNETTİR


Taziye, güzel nasihatlarla ve bol sevaplar bildirerek cenaze sahibinin kalbini teselli ve teskin etmektir.
Cenaze sahibine taziyede bulunmak İslâm'ın sünnetlerinden biridir. Zira bu, Müslüman haklarındandır. Bir hadîs-i şerîfte: "Kim, ölü sahibine taziyede bulunursa, onun gibi ecir alır." buyuruldu. Taziyede bulunan kişi, cenaze sahibi ile musâfaha eder. Zira bu onun kalbini teskin eder.
Sünnetlerden biri de, cenaze sahibinin, "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azîm" kelimesini çok söylemesidir. Çünkü Resûlullah (s.a.v.) böyle emretmiştir.
En güzel taziye şekli, Resûlullah'ın (s.a.v.) Muâz bin Cebel'in (r.a.) - oğlu vefat ettiği zaman- yazdığı mektuptur. Mektub şöyledir: "Bismillâhirrahmânirrahîm,
Bu mektup, Allâhü Teâlâ'nın Resûlü Muhammed'den (a.s.) Muâz bin Cebel'e yazılmıştır: Selâmün aleyke,
Muhakkak mallarımız, çocuklarımız, ailemiz Allâhü Teâlâ'nın, bize bahşettiği nimetlerdir.
Bunlar Allâhü Teâlâ'nın bize emanet olarak verdiği şeylerdir. Onlardan belli bir vakit faydalanırız. Sonra vakti gelince Allâhü Teâlâ onları alır.
Onun hakkı, bize verdiği zaman, şükretmemiz, geri aldığı zaman da sabretmemizdir.
Senin oğlun da Allâhü Teâlâ'nın sana bahşettiği nimetlerden ve faydalanman için sana verdiği emanetlerden biri idi. Sevinç ve iyi bir halde oğlunla seni faydalandırdı. Sonra da bir ecir ve sevap karşılığında onu senden geri aldı. Sakın feryad ve figan etme. Zira bu, senin alacağın sevabı yok eder. Eğer bu musibetin sevabı sana gösterilse, başına gelen musibet elbette ona nisbetle çok küçük kalır. Allâh'ın va'dini sabırla bekle. Vesselam..." (Şir'atü'l-İslam, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:18  Muharrem  1435   •Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder