21 Kasım 2014 Cuma

SIRÂT CEHENNEM ÜZERİNDE KÖPRÜDÜR



Hadîs-i Şerîf:
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: "Cehennem üzerine sırât -köprüsü- kurulur, ilk geçen ümmetim ile ben olurum." 
(Sahîh-i Buhârî)
Hicrî:27  Muharrem  1435   •Fazilet Takvimi

SIRÂT CEHENNEM ÜZERİNDE KÖPRÜDÜR


Mü'min kimsenin kıyâmet gününde Sırat'ın hak olduğuna inanması lazımdır.
Sırât cehennemin boyunca uzatılmış bir köprüdür. Resûlullâh aleyhisselâm buyurdu ki:
"Cenâb-ı Hak cehennemin üzerinde bir köprü yarattı, ona Sırât denilir."
"Kıyâmet günü cehennemin üstüne sırât köprüsü kurulur. Peygamberlerin ümmeti ile ondan geçenlerin ilki ben olacağım. Resûllerden başka o gün kimse konuşmaz. Peygamberler de 'Allâhümme sellim sellim: Allâh'ım selâmet ver, selâmet ver' derler." "İnsanlar kıyâmet gününde cehennem etrafında toplanırlar. Sonra amellerinin derecesine göre sırattan geçmeye başlarlar. Onlardan kimi şimşek gibi, kimi rüzgâr gibi, kimi kuş gibi, kimi asil at gibi, kimi yöğrük deve gibi, kimi de süratle koşan gibi geçer. Hatta o geçenlerin sonuncusu -nuru ayağının başparmağında- eliyle sıratı tutarak geçer." "Kıyâmet gününde cehennem, sırattan geçen mü'minlere der ki: 'Ey mümin, üzerimden çabuk geç, senin nurun ateşimi söndürüyor." Cennetlikler cennete girdiklerinde bazısı bazısına: "Rabb'imiz bize cehenneme varacağımızı vaad eylememiş miydi, deyince,
'Siz ona vardınız, Cehennem alevsiz kor idi' denilir. Bir topluluk Sırât üzerinde dururlar ve 'ateşten vay başımıza' derler, yol bulup geçemezler. Cebrâîl aleyhisselâm gelir ve onlara: "Sizi sıratı geçmekten alıkoyan nedir" der. "Biz ateşten korkarız" derler. Cebrâîl aleyhisselâm:
"Sizler dünyada derin bir denizle karşılaştığınızda nasıl geçerdiniz" deyince "Gemi ile geçerdik" derler. Cebrâîl aleyhisselâm dünyada iken cemaatle namaz kıldıkları mescidlerini bir gemi suretinde getirir,
onun üzerinde sırâtı geçerler ve onlara "İşte bu sizin dünyada iken içinde cemaatle namaz kıldığınız mescidinizdir." denilir. Eğer bir kimse sırâtın hak olduğuna inanmazsa Mutezile mezhebine uymuş olur.
Hicrî:27  Muharrem  1435   •Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder