19 Kasım 2014 Çarşamba

HAZRET-İ EBÛBEKİR'İN (R.A.) İLK BÜYÜK HİZMETİ



Hadîs-i Şerîf:
"Rûhu'l-Kudüs Cebrâîl aleyhisselam geldi ve bana 'Senden sonra ümmetinin en hayırlısı Ebû Bekir'dir.' diye haber verdi."
(Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu 'cemu 'l-Evsat)
Hicrî:26  Muharrem  1435   •Fazilet Takvimi

HAZRET-İ EBÛBEKİR'İN (R.A.) İLK BÜYÜK HİZMETİ


Resûlullâh Efendimizin (s.a.v.) âhirete irtihâlinden sonra Mekke, Tâif ve Medîne ahalisinin dışındaki Arapların çoğu itaatten çıkarak eski dalâletlerine dönmüşlerdi. Ebûbekr-i Sıddîk (r.a.) Ashâb-ı Kirâma şöyle hitap etti:
Ey din kardeşlerim ve Muhammed Mustafâ (s.a.v.)'in Ashâbı! Bazı araplar, din yolunu tutup onun yüksek ahlâkına uymadılar. Hayvanlarından ve arazilerinden zekât ve öşür için gönderilen memurlarımıza itaat edip zekâtlarını vermediler, Allâhü Teâlâ'nın emrine asi geldiler. Bundan elbette haberiniz vardır. Resûlullâh aleyhisselâm Hazretleri dîn-i mübîni kuvvetlendirmek vazîfesini bizim omuzlarımıza havale eylemiştir. Bizler de ona yardım edeceğiz diye taahhüd eyleyince; "Ahdinizi yerine getiriniz, çünkü -bozduğu ahdi sahibinden- muhakkak sual olunur." (meâlindeki İsrâ sûresinin, 34.) âyet-i celîlesi nâzil olmuş idi. Bu halde İslâm'ın rükünlerinden olan zekâtı kabul etmeyip vermeyen bir topluluk hakkında görüşünüz ve tedbîriniz nedir?"
Ashâb-ı Kirâm onları idare edip harbetmemek cihetini tercih ettiler. "Hepiniz bu görüşte misiniz, yoksa bazınız başka görüşte misiniz? Resûlullâh Efendimiz zamanında dîn-i mübînin yardımcısı olan Allâhü Teâlâ'nın inâyet ve yardımını bugün dahi vereceğinde hiç şüpheniz olmasın! Zafer ve gâlibiyet "Nice az bir cemiyet, çok bir cemiyete Allâh'ın izniyle galebe çalmışlardır." (Bakara sûresi, 249.) âyet-i celîlesinin hükmünce çoklukta değil, Allâhü Teâlâ'nın kuvvet ve kudretindedir. Bu hususta bana yardım etmezseniz benim yardımcım Cenâb-ı Hak'dır. O âsî Arapların çokluğundan zerre kadar korkum ve kederim yoktur. Tek başıma onlar üzerine gideceğim. Allâh'ın izniyle ya gâlib gelirim yahut fî sebîlillâh şehîd olup bu görüşümle de Resûlullâh nezdinde makbûl olurum." buyurdu ve Müslümanların kahramanlarından hazırlanan orduyu Hâlid bin Velîd kumandasında âsîler üzerine gönderdi.
İslâm askerleri her yerde muvaffak ve muzaffer olarak döndüler.
Hicrî:26  Muharrem  1435   •Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder