23 Ocak 2025 Perşembe

İLMİN ŞEREF VE FAZİLETİ


 

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: مَنْ عَظَّمَ شَهْرَ اللهِ رَجَبَ فَقَدْ عَظَّمَ أَمْرَ اللهِ وَمَنْ عَظَّمَ أَمْرَ اللهِ أَدْخَلَهُ جَنَّاتِ النَّعِيمِ وَأَوْجَبَ لَهُ رِضْوَانَهُ الْأَكْبَرَ. (هب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : كيم الله ، يك آي اولان رجبى شريفه تعظيم أدرسه ، الله ، يك أمرينه تعظيم أتمش اولور . كيم ده الله ، يك أمرينه تعظيم أدرسه ، جناب حق ، او قلونى ، نعيم جنتلرينه قويار و رضوانى أكبرينى ( أك بيوك رضاسنى ) اونه واجب قلار . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Kim Allâh’ın ayı olan Receb-i şerîfe tazim ederse, Allâh’ın emrine tazim etmiş olur. Kim de Allâh’ın emrine tazim ederse, Cenâb-ı Hak, o kulunu, naîm Cennetlerine koyar ve rıdvân-ı ekberini (en büyük rızasını) ona vacip kılar.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:  23  Receb    1446  Fazilet Takvim

 

İLMİN ŞEREF VE FAZİLETİ

 

Zümer Sûresi’nin 9. âyet-i kerîmesinde buyuruluyor ki -meâlen-: “De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler müsâvî olur mu, bir olur mu? Ancak temiz akıl sahipleri, onu anlarlar.” Âyet-i kerîmede bahsedilen, bilinmesi gereken ilimle murat, âhiret ilimleridir. Yani Cenâb-ı Hakk’ın rızası için tahsil edilen, Hazret-i Allâh’a yaklaştıran ilimlerdir.

Bir hadîs-i kudsîde Cenâb-ı Hak, Dâvûd aleyhisselâm’a buyurmuştur: “İlim tâlibine söyle: Demirden bir asâ ve demirden bir çift ayakkabı alsın; ayakkabı edinsin. Tâ ki elindeki asâ kırılıncaya, o demir ayakkabıları delinip eskiyinceye dek, bu şekilde ilim talep etsin.”

Tâbiîn’den Ebu’l-Âliye rahimehullâh demiştir ki: “Biz, Basra’da Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in bir sahâbîsinden rivâyet edilen bir hadîs-i şerîf işitsek, bununla iktifa etmez, Medîne-i Münevvere’ye gidip bu hadîs-i şerîfi bizzât o sahâbîden de dinlerdik.”

Abdullah ibn-i Abbâs radıyallâhü anhümâ buyurdu ki: “Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in hadîs-i şerîflerinin birçoğu, Ensâr’ın şu mahallesinde(ki zâtlardan) öğrenilmektedir. Vallâhi ben, onlardan birine gelsem ve bana, “O kimse şu an uyuyor.” denilse; uyandırabilecek olsam bile, uyanıp kendisi çıkıncaya kadar (kapısında) beklerim ki hadîs-i şerîfi, ondan güzelce dinleyebileyim.”

İbn-i Abbâs (r. anhümâ) Hazretleri rivâyet ederek buyuruyor ki: “Süleyman aleyhisselâm ilim, mal ve mülk arasında muhayyer bırakıldı. Süleyman aleyhisselâm, ilmi tercih etti de kendisine ilimle beraber mal ve mülk de verildi.”

İlim rütbesi, her şeyden daha kıymetli, her şeyden daha faziletlidir. O ilimle beraber mal da mülk de verilir.

İşte ilmin şerefi böyle yüce; ilim talebi, bu kadar kıymetli ve fazileti, bu kadar büyüktür.

Hicrî:  23  Receb 1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder