13 Ocak 2025 Pazartesi

HERKESE LÂZIM OLAN NASİHATLER -1


 

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: اِقْتَرَبَتِ السَّاعَةُ وَلَا يَزْدَادُ النَّاسُ عَلَى الدُّنْيَا إِلَّا حِرْصًا وَلَا يَزْدَادُونَ مِنَ اللهِ إِلَّا بُعْدًا. (فيض)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : قيامت وقتى ياقلاشماسنه رغما إنسانلر ، دنيايه قرشى حرصلرينى آرترمقده ، ( بو حال إيسه ) الله تعالى ، دان اوزاقلرينى آرترمقده در . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Kıyamet vakti yaklaşmasına rağmen insanlar, dünyaya karşı hırslarını artırmakta, (bu hâl ise) Allâhü Teâlâ’dan uzaklıklarını artırmaktadır.”

(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:  13  Receb    1446  Fazilet Takvim

 

 

HERKESE LÂZIM OLAN NASİHATLER -1

 

Bir Müslümanın, sözüyle ve hâliyle, mensubu bulunduğu dinine uyması gerekir. Kâmil bir mümin; Ehl-i Sünnet itikadı üzere iman etmeli, kalbiyle olan imanını lisanı ile söylemeli ve sâlih ameller işlemelidir. İslâm dininin emirlerini yerine getirip yasaklarından son derece sakınmalıdır.

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, Kur’ân-ı Kerîm ile ümmetini tarîk-i müstakîme (en doğru yola) ve hidâyet-i İlahiyye’ye davet buyurmuşlardır.

Cenâb-ı Hakk’ın rızasına kavuşmak, ancak Habîbullâh’a uymak ile olur. Habîbullâh’a vuslat, Kur’ân-ı Kerîm ile olur. O hâlde Kur’ân-ı Kerîm’e ve Resûlullâh’ın sünnetine tâbi olmalıdır.

İnsana lâyık olan, kulluk makamında istikâmettir.

Hidâyet yoluna vücudu bezlederek her nefes “el-amân yâ Rabbi!” diyerek korku ile ümit arasında Mevlâ’ya ibadet ve itaat etmelidir.

Yaratılmış her şeye ibret nazarıyla bakmalıdır. Bir kimsenin, sâlih ameli görülse haset etmemeli; o kimsenin sâlih amellerinin ziyadeleşmesi için gıyâbında dua etmelidir. Bir kimsede kötü bir fiil görülse, gıyâbında kötülenmeyip hâlinin düzelmesini Allâhü Teâlâ’dan temenni etmelidir.

Kendi nefsinde güzel bir hâl olduğu zaman övünmeyip hemen “Rabb’imin ihsanıdır.” deyip geçmelidir. Allâh’ın râzı olmayacağı bir iş yaptığında hemen pişman olup nefsini ayıplayarak tevbe ve istiğfar etmelidir.

Bir Müslüman doğruluktan şaşmamalı, işlerini güzel ve noksansız yapmaya çalışmalı ve sonra tam bir tevekkül ve teslimiyet içinde olmalıdır. Dâima Allâhü Teâlâ’nın rızasını talep etmelidir.

Birisi tarafından övülen kimse, gururlanmamalıdır. Birisi tarafından kötülenen kimse de o sözlere öfkelenmemeli, eğer o kötülendiği şey kendinde varsa ‘Rabb’im bana, kusurumu, kulları vasıtası ile bildirdi’ diyerek tevbe ve istiğfar etmelidir. Eğer o şey kendinde yoksa olmadığından dolayı hâline şükretmelidir. (Devamı var)

Hicrî:  13  Receb 1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder