17 Ocak 2025 Cuma

HAYIRLI İŞLERİ YAPMAKTA ACELE EDİNİZ


 

قَالَ اللّٰهُ تَعَالَى : وَمَا تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللّٰهُ وَتَزَوَّدُوا فَاِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوٰى وَاتَّقُونِ يَٓا اُولِي الْاَلْبَابِ. (سورة البقرة، ١٩٧)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) : خير اولرق هر نه يابارسانز ، الله ، اونى بلر . بر ده ( دنيا و آخرتنز إيجن ) آزق تدارك أديك . محقق كى ، آزغين أك خيرلسى ده تقوى در . بندن قورقون ، أى عقل صاحبلرى . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen:  ... Hayır olarak her ne yaparsanız Allah, onu bilir. Bir de (dünya ve âhiretiniz için) azık tedarik edin. Muhakkak ki, azığın en hayırlısı da takvâdır. Benden korkun, ey akıl sahipleri!”

(Bakara Sûresi, âyet 197)

Hicrî:  17  Receb    1446  Fazilet Takvim

 

 

HAYIRLI İŞLERİ YAPMAKTA ACELE EDİNİZ

Teennî; acele etmemek, ihtiyatlı ve tedbirli hareket etmek manasınadır. Sevgili Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular ki: “Bütün işlerde teennî ile hareket etmek hayırlıdır. Ancak âhiret işlerinde, acele etmek hayırlıdır.” Çünkü hayırlı şeyleri tehir etmek (sonraya bırakmak), afet ve musibettir.

Manevî derecelerin yükselmesi ve Allâhü Teâlâ’ya yakınlığın artması için hayırlı amelleri, bütün gayretini sarf ederek sağlam bir şekilde yapmalıdır. Zira dünyevî işlere başlarken o işin âkıbeti güzel mi olacak yoksa kötü mü olacak bilinmediği için acele mi edilmelidir, sonraya mı bırakılmalıdır; tam kestirilemez. Ancak âhiret işleri böyle değildir, onları hemen işlemelidir. Çünkü Allâhü Teâlâ -meâlen-: “Hayırlar husûsunda müsabaka edin (birbirinizle yarışın)” (Bakara Sûresi, âyet 148); “Rabb’inizden bir mağfirete koşuşunuz!” (Âl-i İmrân Sûresi, âyet 133) buyurmuştur.

İmâm Gazâlî (rah.) Hazretleri, “Şeytan, sizin içinize fakirlik korkusu düşürür.” meâlindeki, Bakara Sûresi’nin 268. âyet-i celîlesinin tefsirinde buyurmuştur ki: “Mümin, bir hayır cihetine tasaddukta bulunmak için davet edildiği zaman, beklemeksizin o hayrı hemen yapması lâzımdır. Çünkü şeytan, onu, fakir düşmekle korkutur, kalbine korku verir ve o hayrı yapmasına mâni olur.”

“Cehennem ehlinin feryatlarının ekseriyeti, (hayırlı) amelleri tehir etmelerinden, sonraya bırakmalarından dolayı azâba uğradıkları içindir.” diye buyurulmuştur.

Rivâyet olunur ki, Evliyaullahtan Ebû Hasan el-Ferşahî (rah.) bir işle meşgul iken, bir talebesini çağırdı. Üzerindeki gömleğini çıkarıp onu falan kimseye hediye olarak vermesini söyledi. Talebesi de “Efendim, vaktiniz müsait olduğu zaman siz verseydiniz?” deyince, “Bunu hediye etmek, şu anda aklıma geldi ve ben nefsimin bundan vazgeçip geçmeyeceğinden emin olamadım.” dedi. Yani aklına düşen hayırlı bir işi o anda yapmak istemişti.

Hicrî:  17  Receb 1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder