31 Ocak 2025 Cuma

ŞÂBÂN-I ŞERÎF AYININ FAZİLETİ


 

سُئِلَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَيُّ الصَّوْمِ أَفْضَلُ بَعْدَ رَمَضَانَ؟ فَقَالَ :شَعْبَانُ لِتَعْظِيمِ رَمَضَانَ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : ‘‘ رمضان آي اوروجوندان سوكره أك فضيلتلى اوروج حنكسيدر ؟ ’ ديه سؤآل اولندى . بيغمبريمز ( ﷺ ) ،  ‘ رمضان آينه نعظيم إيجن شعبان آينده طوطولان اوروجدر . ’’ . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Ramazan ayı orucundan sonra en faziletli oruç hangisidir?’ diye suâl olundu. Peygamberimiz (s.a.v.), ‘Ramazan ayına tâzim için Şâban ayında tutulan oruçtur.” buyurdular.

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  01  Receb    1446  Fazilet Takvim

 

 

ŞÂBÂN-I ŞERÎF AYININ FAZİLETİ

 

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, Hazret-i Âişe (r. anhâ) Vâlidemize, “(Nâfile oruçlardan) bana en sevimli olan oruç, Şâban ayındakidir. Yâ Âişe! O, öyle bir aydır ki sene içinde vefat edeceklerin isimleri, bu ayda ölüm meleğine verilir. Ben de ismimin, oruçlu iken yazılıp verilmesini severim.” buyurdular.

Ümmü Seleme (r. anhâ) vâlidemiz, “Resûlullah (s.a.v.), Ramazan ayından sonra hiçbir ayda Şâban ayındaki kadar çok oruç tutmamıştır” buyurmuşlardır.

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Receb-i şerîf, Allâhü Teâlâ’nın ayı; Şâbân-ı şerîf, benim ayım; Ramazan-ı şerîf, ümmetimin ayıdır. Şâbân-ı şerîf, günahlara keffâret (bağışlanmasına sebep) olan aydır; Ramazan-ı şerîf ise, günahları temizleyen aydır.

Şâbân-ı şerîf ayı, hayır kapılarının açıldığı, bereketin indirildiği, hatâların terk edildiği, günahların bağışlandığı bir aydır. Bu ayda, yaratılmışların en hayırlısı olan Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem’e çokça salevât getirmek lâzımdır.

Müminlerin, bu ayda gaflete düşmeyip geçmişte işledikleri günahlardan dolayı tevbe edip temizlenerek Ramazân-ı şerîf ayına hazırlanmaları gerekir. Bu ayda, Allâhü Teâlâ’ya yalvarıp yakarmalı, Peygamber Efendimizi vesile kılarak Hz. Allâh’ın rahmetine yaklaşmaya çalışmalıdır. Bunları “Sonra yaparım” diyerek tehir etmemelidir. Zira dünya, üç günden ibarettir:

Biri dündür, geçmiştir; ibret alınacak gündür. Diğeri bugündür, amel etme günüdür; ganimet bilip değerlendirmelidir. Diğeri de yarındır ki bu bir ümittir; yarına çıkıp çıkamayacağını bilemezsin.

Aylar da böyledir. Receb-i şerîf ayı geçmiştir, tekrar dönmez. Ramazân-ı şerîf ayı gelecektir, fakat ona kavuşup kavuşamayacağını bilemezsin. Bu sebeple, içerisinde bulunduğumuz Şâbân-ı şerîf ayını ve bu ayda ibadet etmeyi ganimet bilmek icap eder.

Hicrî:  01  Receb 1446  Fazilet Takvim

 

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

30 Ocak 2025 Perşembe

ŞÂBÂN-I ŞERÎF


 

قال رسول الله صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلْبَخِيلُ الَّذِي مَنْ ذُكِرْتُ عِنْدَهُ فَلَمْ يُصَلِّ عَلَيَّ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : ( آصل ) جمرى ، ياننده بنم إسمم ذكرأدلديكى حالده بانه صلوات كترميندر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  (Asıl) cimri, yanında benim ismim zikredildiği hâlde bana salevât getirmeyendir.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  30  Receb    1446  Fazilet Takvim

 

 

ŞÂBÂN-I ŞERÎF

 

Şâbân-ı şerîf ayı, Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem Efendimizin ayıdır. Bu itibarla bu ayda salevât-ı şerîfeye devam etmek lâzımdır. Yine mümkün oldukça istiğfar ve İhlâs-ı şerîf okumalı, teheccüd ve tesbîh namazları kılmalı ve hatm-i enbiyâ yapmalıdır.

Şâbân-ı şerîf ayı şerefli, ulvî, berâta erdirici, İlâhî ihsâna kavuşturucu, İlâhî nûra nâil eden ve müminlere rahmet, kâfirlere gazap olan bir aydır. Bu ayın birinci gecesinde, yani yarın akşam namazından sonra, her rekâtte 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 Âyetü’l-Kürsî ile bir tesbîh namazı kılınır. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

 

BİR HÜRMET HASSÂSİYETİ

 

Sevgili Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in en meşhur ismi olan “Muhammed”, Anadolu coğrafyasında isim olarak verilmek istendiğinde “Mehmed” olarak telaffuz edilegelmiştir. Çünkü Arabî harflerle “Muhammed” ve “Mehmed” aynı şekilde yazılmaktadır.

Osmanlı Devleti’nin son devrinde bir ara, Padişah Mehmed Reşad’ın tuğrası ve ismi işlenmiş birtakım kâğıtların, ihmal sebebiyle yerlerde, ayaklar altında kaldığı görülünce halktan şikâyetler gelmişti. Şikâyetler incelendi ve hürmetsizlik olmaması için padişahın isminin de ayakaltında kalabilecek kâğıtlar gibi uygunsuz şeylerin üzerine basılmaması, alâkalılara emredildi.

 

ŞÂBAN AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1446 yılı Şâban ayı ictimâı, 29 Ocak Çarşamba günü, Türkiye saati ile 15.36’dadır. Ru’yet ise 30 Ocak Perşembe, Türkiye saati ile 5.01’dedir.

Hilâl ilk olarak Avustralya Kıtası’nın tamamından ve Asya Kıtası’nın güneyinden itibaren batı taraflara doğru görülmeye başlayacaktır.

31 Ocak Cuma günü de Şâbân-ı şerîf ayının 1. günüdür.

Hicrî:  30  Receb 1446  Fazilet Takvim

 

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

29 Ocak 2025 Çarşamba

MÜSLÜMAN NASIL OLMALI?


 

قال رسول الله صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ الْمُؤْمِنَ يَأْلَفُ وَ يُؤْلَفُ وَلَا خَيْرَ فِيمَنْ لَا يَأْلَفُ وَلَا يُؤْلَفُ. (طس)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : محقق مؤمن ، ( إنسانلر إيله ) ألفت أدر ( إي كجينر ) و كندسيله ده إي كجينيلر . ألفت أتمين و كندسيله ألفت اولنمايان كمسده خير يوقدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Muhakkak mümin, (insanlar ile) ülfet eder (iyi geçinir) ve kendisiyle de iyi geçinilir. Ülfet etmeyen ve kendisiyle ülfet olunmayan kimsede hayır yoktur.

(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)

Hicrî:  29  Receb    1446  Fazilet Takvim

 

 

MÜSLÜMAN NASIL OLMALI?

 

Müslüman, Allâhü Teâlâ’ya ibadeti, peygamberine itaati ve onların rızalarını her şeyden üstün tutar. Sadece Allah’tan korkar, başka hiçbir şeyden korkmaz.

Allâhü Teâlâ’ya tevekkül eder. Korku ile ümit arasında olur.

Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem Efendimizi, canından, malından, çocuğundan, anasından, babasından ve bütün insanlardan daha çok sever.

Müslüman, kadere iman eder; Allâhü Teâlâ’nın takdirine razı olur, başına gelen sıkıntılara sabreder.

Müslüman, sâlih ameller işler. Yaptığı iyilikler, kendisini sevindirir, kötülükler de üzer.

Müslüman, her zaman abdestli olmaya gayret eder, farz namazları tam olarak edâ ettiği gibi gece de kalkıp namaz kılar. Bu, kendisi için bir şereftir.

Mümin, müminin kardeşidir. Din kardeşlerine karşı kin ve nefret beslemez, onlara dua eder, kendisi için istediği hayırlı şeyleri din kardeşleri için de ister.

Müslüman, sevdiğini, Allâhü Teâlâ için sever, buğzettiğine de Allah için buğzeder.

Müslüman, komşusuna iyilik eder, aslâ onlara eziyet ve sıkıntı vermez. Komşusu aç iken kendisi tok yatmaz. Müsafirine ikram eder.

Mümin, çalışıp rızkını temin eder, insanlara muhtaç olmaz, kendini küçük düşürmez.

Ahlâkı güzel olur. İnsanların ayıplarını araştırmaz, onları ayıplamaz, lanet etmez, çirkin söz söylemez ve hayâsız olmaz.

İnsanlar, malları ve canları husûsunda Müslümandan emîn olur.

Müslüman, alışverişte kimseyi aldatmaz, aslâ yalan söylemez. Ya hayırlı ve faydalı konuşur veya dilini tutar.

Müslüman, bir delikten iki defa ısırılmaz, yani aynı hataya tekrar düşmez.

Hicrî:  29  Receb 1446  Fazilet Takvim

 

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"