10 Mart 2017 Cuma

TÂİF’TE BAZI ŞEREFLİ MEKÂNLAR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَوَّلُ مَنْ أَشْفَعُ لَهُ مِنْ أُمَّتِي أَهْلُ الْمَدِينَةِ وَأَهْلُ مَكَّةَ وَأَهْلُ الطَّائِفِ. (طس)
بيغمبر أفندمز محمد مصطفى صلى الله عليه وسلم بيوردلر  ."     أؤمتمدن كنديلرينه إلك شفاعت أده جكم كمسه لر مدينه ليلر ، مكه ليلر و طائفلى لردر ."
Resûlullâh Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Ümmetimden kendilerine ilk şefaat edeceğim kimseler Medîneliler, Mekkeliler ve Tâiflilerdir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)
Hicrî:   11 Cemâziyelâhir   1438  Fazilet Takvimi 

TÂİF’TE BAZI ŞEREFLİ MEKÂNLAR


Tâif şehri, Mekke'nin 100 km. doğusunda, 1650 m. yükseklikte serin iklimi ve ziraata elverişli topraklarıyla, Hicaz'ın sayfiye (yazlık) yeridir. Tâif'te Peygamberimizin şereflendirdiği bazı mübârek yerler:
Mescid-i Addas: Peygamberimiz (s.a.v.), Sakîf kabilesini İslâm'a davet için Tâif'e gitti. Sakîfliler, Peygamberimizin davetini kabul etmediler. Peygamberimiz (s.a.v.), Addas bahçesine gelerek üzgün bir halde dinlenmeye çekildi. Bu bahçe sahibinin kölesi Addas bir miktar üzüm getirdi. Peygamberimiz (s.a.v.) memnun oldu ve ona nereli olduğunu sordu. Musul civarındaki Ninova'dan olduğunu öğrenince:
“Öyle ise kardeşim Yunus'un hemşehrisi imişsin.” diyerek iltifat buyurdu. Addas, “Yunus (a.s.) peygamberdi. Nasıl senin kardeşin olur?” diye sordu. Efendimiz, “Ben de peygamberim.” buyurunca Addas Müslüman oldu, birlikte namaz kıldılar. Daha sonra namaz kıldıkları yere bir mescit yapıldı. Bu mescide Mescid-i Addas denilmiştir.
Mescid-i Nemle: Kur'ân-ı Kerîm'de (Neml sûresinin 18. âyetindeki) karınca kıssasının geçtiği Vâ'di'n-Neml'i Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ziyaret edip namaz kılmıştır. Bu yere yapılan mescide Mescid-i Nemle denilmiştir.
Matmah-ı Gazal (Geyik Mucizesi): Tâif'in kuzeyinde Ci'l denen mahallin biraz ilerisinde bir avcının tuzağına yakalanmış olan geyiğin konuşarak yavrusunu emzirip gelmek için avcıya Peygamberimizi kefil gösterdiği hâdise vâki olmuştur. Uzunluğu ve genişliği 29 arşın olan kayalık bir yerdir. Bu kayaların üzerinde yer yer geyik izleri vardır.
Yarılarak yol veren ağaç mucizesi: Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Tâif'te bir gece yolculuğunda yolu üzerinde bulunan sedir ağacı, Sallallâhü aleyhi ve sellem Efendimizle şereflenmek ve devesinin zahmet çekmeden geçmesi için yarılıp iki parça olmuş ve Peygamberimiz devesinin üzerinde olduğu halde ağacın aralığından geçmiştir. Bu ağaç Peygamber Efendimizden sonra yıllarca iki parça üzerinde durmuş ve Tâif yolunda meşhur bir ziyaret yeri olmuştur. (Miratü'l-Haremeyn)
Hicrî:   11 Cemâziyelâhir   1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder