4 Mart 2017 Cumartesi

HER BİRİ BİN ALTINDAN KIYMETLİ BEŞ NASİHAT





قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ دَعَا عَلَى مَنْ ظَلَمَهُ فَقَدْ اِنْتَصَرَ. ( ت )
بيغمبر أفندمز محمد مصطفى صلى الله عليه وسلم بيوردلر  ."     كيم كندسنه ظلم أدنه بالدعاء أدرسه ( دنياده إيكن ) إنتقامنى ( حاقنى ) آلمش اولور .
Resûlullah Efendimiz Muhammed Mustafa (sallalâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kim kendisine zulmedene bedduâ ederse (dünyada iken) intikâmını (hakkını) almış olur.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   05 Cemâziyelâhir   1438  Fazilet Takvimi 

HER BİRİ BİN ALTINDAN KIYMETLİ BEŞ NASİHAT


Peygamber Efendimizin amcası Hz. Abbâs (r.a.), oğlu Abdullâh'a (r. anhümâ) demiştir ki: “Oğlum, şu mübârek zâtın (yani Hz. Ömer'in), seni yaşlıların da önüne geçirdiğini görüyorum. Sana beş tavsiyede bulunacağım, onlara dikkat et:
Kimsenin sırrını ona açma,
Yanında kimseyi gıybet etme,
Sakın ona yalan söyleme,
Emirlerine karşı gelme ve
Hiç bir sûretle kendisine hıyânette bulunma.
İmâm Şa‘bî, “Şu beş tavsiyenin her biri bin altından kıymetlidir” demiştir. (İhyâu Ulûmiddîn)

HAÇLI SAVLETİNİ KIRAN SALÂHUDDÎN EYYÛBÎ

Salâhuddîn Eyyûbî'nin musâhibi ve kazaskeri İbn-i Şeddâd anlatıyor:
Salâhuddîn Eyyûbî, Şam'da vefât ettiği vakit (4 Mart 1193) şahsî hazinesinde sadece 47 dirhem ve bir miskal altın çıkmıştı ki bu defin masraflarına dahi yetmiyordu. Geride evi, mülkü, akârı, bağ ve bahçesi de kalmamıştı. Eline geçen bütün malları hayır yollarına sarfederdi. Hatta hazînedârları hiç mal tutmadığını bildiklerinden bazı malları ona haber vermeden muhâfaza ederler, şiddetli ihtiyaç anında kullanırlardı. Akka sahrasında çok değerli on bin atın hepsini birden bağışlamıştı. Güleryüzlülüğü, insanlara ihsanlarından daha çoktu.
“İnsanlardan bazıları vardır ki onlar dünya malına, toprağa bakar gibi bakarlar” demişti. Bununla kendisini kasdetmişti. (en-Nevâdiru's-Sultâniyye)
Tasavvuf ehli ile irtibatlı idi. Onlara çok hürmet ederdi. Mısır'ı Şiî Fâtımîlerden kurtardıktan sonra Ehl-i Sünnet'in ihyâsı için birçok medrese ve hankâh(dergâh)lar inşâ etti.
İmâm Yâfiî (rh.), Mir'âtü'l-Cinân kitâbında Nûreddin Zengî merhumun her asırda bulunan 40 evliyâdan (kırklardan) biri, Salâhuddîn Eyyûbî'nin ise 300 evliyâdan (üçyüzlerden) olduğunu bildirmektedir.
Hicrî:   05 Cemâziyelâhir   1438  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder