19 Mart 2017 Pazar

KABİRLERİ ZİYARET EDİNİZ...”



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: زُورُوا الْقُبُورَ فَإِنَّهَا تُذَكِّرُكُمُ الْآخِرَةَ. (هـ)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردو  ."  قبرلرى زيارت أدينز جونكى قبرلر سزه آخرتى خطرلاتر ."
Resûlullâh Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kabirleri ziyaret ediniz. Çünkü kabirler size âhireti hatırlatır.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî:   20  Cemâziyelâhir   1438  Fazilet Takvimi 

“KABİRLERİ ZİYARET EDİNİZ...”


Kabir, insanın dünya ile âhiret arasında meskeni, kıyâmete kadar durağıdır. Zaman zaman kabirleri ziyârete gitmeliyiz. Salih kimselerin kabirleri de bereketlenmek için ziyâret edilir. Uzak bir yerde bulunmuş olsalar dahi, bu yolculuğa katlanmak mendubdur.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Kabirleri ziyâret ediniz. Çünkü onlar size âhireti hatırlatır.” buyurmaktadır.
(Sünen-i lbn-i Mâce)


عن عائشَةَ رضي اللَّهُ عنها قالت : كان رسُولُ اللَّهِ ، صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم ، كُلَّما كان لَيْلَتها منْ رسول اللَّه صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم يَخْرُجُ مِنْ آخِرِ اللَّيْلِ إِلى البَقِيعِ ، فَيَقُولُ : « السَّلامُ عَلَيْكُمْ دَارَ قَوْمٍ مُؤمِنينَ ، وإِنَّا إِنْ شَاءَ اللَّهُ بِكُمْ لاحِقُونَ ، رواهُ مسلم .

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) (Medine'deki) Bakî' mezarlığını ziyaret ederken şöyle selâm verirlerdi: “Esselâmü aleyküm, dâre kavmin mü'minin ve innâ inşâallâhü bikum lâhikûn.”
(Tercümesi: Ey müminler yurdunun sakinleri! Bizler de inşallah sizlere kavuşacağız.)
Kabirleri ziyaret edip ibret almalı, vaktiyle hayatta olan birçok kimselerin topraklar içinde kalmış olduğunu görmeli, âhiret âlemini düşünmelidir. Üç beş günlük dünya hayatı için birtakım günahları işlememeli, hakiki istikbâli düşünerek gaflet içinde yaşamaktan kurtulmalıdır.
Dinimizde kabirleri ziyâretin usûlü ve âdâbı vardır. Kabirleri çiğnememeli, selam vermeli; Fâtiha, İhlâs, Yâsin-i Şerif sûrelerini ve salevât-ı şerife okuyup ruhlarına hediye etmelidir. Diğer Müslümanlar için de okuyup bağışladıktan sonra kendisinin de âkıbetinin bu hale geleceğini hatırlayıp mahzûn olarak dönmelidir. Hususiyle Yâsîn sûresini okumak çok sevaptır. Bu yüzden Allâhü Teâlâ'nın ölülerimize kolaylık vereceği, okuyana da, ölüler sayısınca sevab yazılacağı Hazret-i Ali'den (kerremallâhü vecheh) ve Hazret-i Enes'den (radıyallâhü anh) rivayet olunmuştur.
Kabristanda gülmek, yemek içmek, lüzumsuz laflar etmek Müslümana yakışmaz.
Peygamber Efendimizin (s.a.v.) annesi Hz. Âmine’nin kabrini ziyâreti:
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Hudeybiye sulhunun yapıldığı seferde, Mekke'ye giderken annesi Âmine validemizin vefât ettiği Ebvâ Köyü'ne uğradılar. Annesinin kabrini ziyâret için Allâhü Teâlâ'dan izin verilince ziyâret ettiler, kabrin üzerini eliyle düzeltip ağladılar. Yanındakiler de ağladılar. Niçin ağladığı sorulunca:
“Rahmet duygusu beni rikkate getirdi de ağladım!” buyurdular.
Hicrî:   20  Cemâziyelâhir   1438  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder