1 Mart 2017 Çarşamba

KİMİNLE ARKADAŞLIK EDİLİR?





قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: خَيْرُ الْأَصْحَابِ صَاحِبٌ إِذَا ذَكَرْتَ اللهَ تَعَالَى أَعَانَكَ وَإِذَا نَسِيتَ ذَكَّرَكَ. (كنز)
بيغمبر أفندمز محمد مصطفى صلى الله عليه وسلم بيوردلر  ."     أن خيرلى آرقاداش ، الله تعالى ي ذكر أتديكيك زمان صنه ياردمجى اولان ، اونوتدوغون زمان صنه آللهى خطرلاتان در ."
Resûlullâh Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “En hayırlı arkadaş, Allâhü Teâlâ’yı zikrettiğin zaman sana yardımcı olan, unuttuğun zaman sana Allâh’ı hatırlatandır.
(Hadîs-i Şerîf, Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî:   02 Cemâziyelâhir   1438  Fazilet Takvimi 

KİMİNLE ARKADAŞLIK EDİLİR?


Resûl-i Ekrem (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Siz, mallarınızla herkesi memnun edemezsiniz, öyle ise onları güler yüz ve güzel ahlâk ile memnun etmeğe çalışın.”
“Sizden biriniz, bir kardeşini sevdiği zaman, bunu ona bildirsin.” (Tirmizî)
“Kim, din kardeşinin ayıplarını örterse, Allâhü Teâlâ dünyâ ve âhirette onun kusurlarını örter.” (İbn-i Mâce) Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.), ashâbından biriyle bir ormana girdi ve iki misvâk kesti. Biri eğrice, diğeri düzgün idi. Düzgün olanı ashâbına verdi. O sahâbî:
“Yâ Resûlallah! Vallâhi sen doğrusuna benden daha lâyıksın” deyince, buyurdular ki:
Gündüzün pek az bir vaktinde de olsa bir kimse ile arkadaşlık eden kimseye, arkadaşlık hakkına riâyet edip etmediği sorulur.
Bâyezîd-i Bestâmî'ye (k.s.):
“Kim ile arkadaşlık edilir?” diye sordular, buyurdu ki: “Senin, Allâhü Teâlâ’nın bildiği kusurlarını bilen, sonra da Allâhü Teâlâ’nın örttüğü gibi o ayıplarını gizleyen kimse ile arkadaşlık edilir.
Zünnûn-ı Mısrî (k.s.) dedi ki:
“Seni ma‘sûm (günahsız, hatâsız) görmek isteyenin arkadaşlığında hayır yoktur. Kızdığı vakit sırrını ifşâ eden, ne fenâ kimsedir. Hakîkî dost, senden hoşnutken sırrını sakladığı gibi sana kızdığı zaman da sırlarını saklayandır.”
Hikmet ehli bir zât dedi ki:
“Bir kimse öfkelendiği veya senden hoşnut olduğu veya bir şeye aşırı hırslandığı zaman sana farklı davranıyorsa onunla arkadaşlık etme. Hakîkî dost her halinde sana karşı arkadaşlığın icabını yerine getirendir.”
(İhyâu Ulûmiddîn)
Hicrî:   02 Cemâziyelâhir   1438  Fazilet Takvimi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder