16 Mart 2017 Perşembe

RESÛLULLAH EFENDİMİZİN TAVSİYELERİ



قَالَ أَنَسُ بْنُ مَالِكٍ قَالَ لِي رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَا بُنَيَّ إِنْ قَدَرْتَ أَنْ تُصْبِحَ وَتُمْسِيَ لَيْسَ فِي قَلْبِكَ غِشٌّ لِأَحَدٍ فَافْعَلْ ثُمَّ قَالَ لِي يَا بُنَيَّ وَذَلِكَ مِنْ سُنَّتِي وَمَنْ أَحْيَا سُنَّتِي فَقَدْ أَحَبَّنِي وَمَنْ أَحَبَّنِي كَانَ مَعِي فِي الْجَنَّةِ. (ت)
أنس بن مالك ( رضى الله تعالى عنه ) ده دكى  : بيغمبريمز ( صلى الله عليه وسلم ) بانه شويله بيوردى : " اوغلوم ، قالبنده هجبر كمسيه قارشى كين بسلمه دن صباحلايب آقشاملامايه كوجون يترسه بويله ياب ." صوكره شويله بيوردولر ." اوغلوم ، بو بنم سنتم در . كيم بنم سونتمى إحيا أدرسه ، بنى سومش اولور . كيم ده بنى سورسه جنتده بنمله برابردر ."
Enes bin Mâlik (r.a.) dedi ki: “Peygamberimiz (s.a.v.) bana şöyle buyurdu: “Oğlum, kalbinde hiçbir kimseye karşı kin beslemeden sabahlayıp akşamlamaya gücün yeterse böyle yap.” Sonra şöyle buyurdular: “Oğlum, bu benim sünnetimdir. Kim benim sünnetimi ihya ederse, beni sevmiş olur. Kim de beni severse cennette benimle beraberdir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   17  Cemâziyelâhir   1438  Fazilet Takvimi 

RESÛLULLAH EFENDİMİZİN TAVSİYELERİ

Enes bin Mâlik (r.a.) anlatıyor: Ben sekiz yaşında bir çocuk iken Resûlullah'a (s.a.v.) hizmet etmeye başladım. Bana ilk öğrettiği şey şu oldu:
“Ey Enes! Namaz için abdestini güzel al. Böyle yaparsan hafaza melekleri seni sever, ömrün de uzun olur.
Ey Enes! Cünüplükten guslet ve gusül abdestinde mübâlağa et. Çünkü her kılın altında cünüplük eseri vardır.” Ben:
“Yâ Resûlallah! Gusülde nasıl mübâlağa yaparım?” diye sordum. Buyurdular ki:
“Suyu, saçlarının diplerine kadar ulaştır, vücûdunu ovala. Böylece yıkandığın yerden günahın bağışlanmış olarak çıkarsın.
Ey Enes! İki rek'at (da olsa) duhâ namazını geçirme. Çünkü o çok tevbe edenlerin namazıdır. Gece ve gündüz çok (nâfile) namaz kıl. Sen namaz kıldığın müddetçe, melekler de sana istiğfâr ederler.
Ey Enes! Namaz için kalktığın zaman Allah için ayakta dur. Rükû yaptığın zaman, avuç içlerini dizlerinin üzerine koy, parmakların açık olsun. Kolların yanlarından uzak dursun. Başını rükûdan kaldırdığın zaman, her uzvun yerinde duracak şekilde kalk, dimdik dur. Secde yaptığın zaman, yüzünü yere iyice yapıştır, karganın yem yediği gibi acele etme, tilki gibi de kollarını yere döşeme. Muhakkak Allâhü Teâlâ rükû ve secdesi tam yapılmayan namazı kabul etmez. Gücün yeterse her zaman abdestli olmaya çalış. Sen abdestli iken ölecek olursan, şehid olarak ölürsün.
Ey Enes! Evine girdiğin zaman selâm ver ki, senin ve evinin bereketi artsın. Bir ihtiyacın için dışarı çıktığın zaman, karşılaştığın müslümanlara da selâm ver ki îmânın lezzeti kalbine girsin. (Böyle yaparsan) çıktıktan sonra bir günah işlemişsen bağışlanmış olarak evine dönersin.
Ey Enes! Hiçbir zaman müslümanlara karşı kalbinde kin besleme. Bu benim sünnetimdir. Kim benim sünnetime sarılırsa beni sevmiş olur. Kim de beni severse cennette benimle beraberdir.
Ey Enes! Bütün bunları öğrenip nasihatlerimi yerine getirirsen, artık senin için ölümden daha sevimli hiçbir şey olmaz. Çünkü gerçek rahat ölümdedir.” (Tenbîhü’l-Gâfilîn)
Hicrî:   17  Cemâziyelâhir   1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder