27 Mart 2017 Pazartesi

KASVET-İ KALB: KALP KATILIĞI



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لَا تُكْثِرُوا الْكَلَامَ بِغَيْرِ ذِكْرِ اللهِ فَإِنَّ كَثْرَةَ الْكَلَامِ بِغَيْرِ ذِكْرِ اللهِ قَسْوَةٌ لِلْقَلْبِ وَإِنَّ أَبْعَدَ النَّاسِ مِنَ اللهِ الْقَلْبُ الْقَاسِي. (ت)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر ."     اللهى ذكرتمه نيك خارجنده جوق قونوشماين . زيرى اللهى ذكرتمه نيك خارجنده جوق قونوشمق ، قلبى قطلشترر . محقق كى إنسانلريك الله تعالى دان ( اونون رحمتندن ) أن اوزاق اولانى قطى قلبلى اولانلردر ."
Resûlullâh Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Allâh’ı zikretmenin haricinde çok konuşmayın. Zira Allâh’ı zikretmenin haricinde çok konuşmak, kalbi katılaştırır. Muhakkak ki insanların Allâhü Teâlâ’dan (onun rahmetinden) en uzak olanı katı kalpli olanlarıdır.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   28  Cemâziyelâhir   1438  Fazilet Takvimi 

KASVET-İ KALB: KALP KATILIĞI


Hakîm-i Tirmizî (rahimehullah) şöyle buyurdu:
“Allâhü Teâlâ'yı zikir, kalbi taze tutar, yumuşatır. Kalp Allâh'ı zikirden uzaklaştığı ve boş kaldığında, nefsin harareti ve şehvetlerin ateşi ile katılaşır ve kurur, âzâlar ibadetten geri kalır. Bu hal uzadığında; kurumuş ağacın dalı nasıl kesilmekten ve ateşte yakılmaktan başka bir şeye yaramazsa kalp de o hâle gelir, katılaşıp kurur. Allâhü Teâlâ bizleri muhâfaza buyursun. Âmin...”
(Ravzu’r-reyâhîn, İmam Yafiî)

RECEB-İ ŞERÎF

İdrâk edeceğimiz mübârek Receb ayı, kamerî ayların yedincisidir. Eşhür-i hurum”dan olan bu ay, Şehrullah yani Allâhü Teâlâ'nın ayıdır. Bu aya oruçlu girmeli ve bu ayda çok ilticâ etmelidir.
Receb ayının 1'inci günü oruç tutanlara 3 senelik, 2'nci günü oruç tutanlara 2 senelik, 3'üncü günü oruç tutanlara ise 1 senelik nâfile oruç sevâbı verilir. Bu, hadîs-i şerîf ile sâbittir. Üç günden sonra her gününe birer ay oruç sevâbı verilir.
Bu ay Cenâb-ı Hakk'a mahsus bir ay olduğu için yalnız Zât-ı İlâhî’yi bildiren İhlâs sûresini çok okumak lâzımdır. Bilhassa bu aya hürmet olarak, ayrıca günde 11 defa İhlâs-ı Şerîf okumalı, tevhîd, istiğfâr ve salevât-ı şerîfeyi ihmâl etmemelidir.
Bu ayda 2 kandil vardır:
1. İlk cuma gecesi “Regâib Kandili”,
2. Yirmi yedinci gecesi “Mi’râc Kandili”dir.
Bu ayın birinci gecesi bir tesbih namazı veya Receb-i Şerîf’in ilk onu zarfında bir defaya mahsus olmak üzere kılınan on rek'at namaz da kılınabilir. Önümüzdeki günlerde bu namazların kılınış şekli anlatılacaktır.
Receb ayında her gün, -başında ve sonunda 7'şer Fâtiha ile- 100 İhlâs-ı Şerîf okumak da çok sevâptır. Bu ayda, mümkün olduğu kadar Hatm-i enbiyâ yapılmalı ve oruç tutulmalıdır.
Bu orucu 13, 14 ve 15'inci günlerinde tutanlar, Eyyâm-ı Bıyz'da oruç tutma sünnetini de yerine getirdiklerinden, nice hastalıklardan şifâ bulurlar.
(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   28  Cemâziyelâhir   1438  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder