17 Mart 2017 Cuma

KOĞUCULUK HARAMDIR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لَا يَدْخُلُ الْجَنَّةَ قَتَّاتٌ. (ق)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر ." قوغوجولق أدن جنته كيره مز ."
Resûlullâh Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Koğuculuk eden cennete giremez.” 
(Hadîs-i Şerîf, Müttefekun Aleyh)
Hicrî:   18  Cemâziyelâhir   1438  Fazilet Takvimi 

KOĞUCULUK HARAMDIR


İnsanlar arasını bozmak için laf getirip götürerek birbirine düşürmeye (nemîme) koğuculuk; bu işi yapan kimseye de nemmâm yani koğucu denilir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Nemîme nedir?” diye sordular. Ashâbı: Allah ve Resûlü daha iyi bilir, dediler. Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “İnsanların arasını bozmak için birbirine laf taşımaktır.” buyurdular.
Koğuculuk haramdır, en büyük günahlardan ve cemiyet için en büyük musibetlerdendir. Kaçınılması lazım gelen bir kusur olarak görülmemesi ve insanlar arasında yayılması daha büyük bir felakettir. Koğucu, kabirde azaba uğrar, kıyâmet gününde de Allâhü Teâlâ'nın rahmetinden ümitsiz kalır, cehenneme atılır. Bundan dolayı koğuculuk yapanlar, ölmeden önce yaptıklarına pişman olup tevbe ve istiğfar etmelidir.

FİTNE BÜYÜK GÜNAHTIR

Kölesini satan adam müşterisine:
“Hiç bir kötülüğü ve kusuru yoktur. Fakat koğuculuk yapar (insanlar arasında laf getirir götürür)” dedi. Müşteri bu kötü huyuna ehemmiyet vermeyip onu satın aldı. Bir müddet geçtikten sonra köle, efendisinin hanımına:
“Kocan seni sevmiyor. Başka biriyle evlenmek istiyor. Onun seni sevmesini ister misin?” dedi. Kadın da “Evet” deyince, “Eline bir ustura al ve kocanın sakalından bir tutam kes, getir” dedi. Sonra köle adamın yanına gidip: “Hanımın başka birisini seviyor. Seni de öldürmek istiyor. Bunu gözlerinle görmek istiyor musun?” dedi adam “Evet” deyince “Gece uyuyormuş gibi yap.” dedi.
Adam gece uyuyormuş gibi beklerken hanımı, elinde ustura ile sakalından bir tutam kesmek üzere yanına geldi. Hanımını elinde ustura ile gören adam, kendisini öldürmek için geldiğini zannetti. Hemen elinden usturayı aldı ve hanımını öldürdü. Kadının öldürüldüğünü duyan yakınları gelip onlar da adamı öldürdüler. Daha sonra iki aile arasında kan davası çıktı, birbirlerini öldürdüler. (Tenbîhu'l-Gâfilîn)
Hicrî:   18  Cemâziyelâhir   1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder