22 Ekim 2016 Cumartesi

ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN EN SEVDİĞİ DUÂ


قِيلَ يَا رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَيُّ الدُّعَاءِ أَسْمَعُ قَالَ جَوْفَ اللَّيْلِ الْآخِرِ وَدُبُرَ الصَّلَوَاتِ الْمَكْتُوبَاتِ. (ت)
يا رسول الله ( صلى الله عليه وسلم ) حنكى دعاء إجابت ( قبول ) اولونمايه دها يقندر "  ديه سورولدى . بيغمبر أفندمز ( صلى الله عليه وسلم )  كجه نين صون اؤجده برنده يابلان دعاء ايله فرض نمزلردان صكره يابلان دعاء ." بيوردولر ."
Yâ Resûlallâh (s.a.v)! Hangi duâ icâbet (kabul) olunmaya daha yakındır?” diye soruldu. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Gecenin son üçte birinde yapılan duâ ile farz namazlardan sonra yapılan duâ.” buyurdular
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   20  Muharrem   1438  Fazilet Takvimi 

ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN EN SEVDİĞİ DUÂ


Bir Müslüman duâ ederken, önce kendisi, sonra anne babası için, sonra da diğer müminler için duâ etmelidir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Babanın oğluna duâsı, peygamberin ümmetine duâsı gibidir.” buyurmuştur.
Hadis âlimi Hureybî (rah.) ‘İmâm-ı Âzâm Ebû Hanîfe Hazretlerinin İslâm’a çok büyük hizmetleri olduğu için Müslümanların, namazları sonunda Ebû Hanîfe’ye duâ etmeleri vâcibdir.’ dedi. (Rahmetullâhi aleyh) (Mirât-i Kâinat)
Bir mü‘minin kardeşi için onun gıyâbında yaptığı duânın en kısa vakitte kabul olunması ümit olunur.
Hadîs-i şerîflerde şöyle buyrulmuştur:
“En süratli kabul olunan duâ gâibin gâibe; bir müminin kardeşine arkasından yaptığı duâdır.” buyurulmuştur. Zîrâ bu duâ riyâdan vesâir şüphelerden uzaktır, sırf Allâh için yapılan duâdır. (Şerhu’ş-şir’a)
“Müslüman bir kimse, kardeşine gıyâbında duâ ettiği zaman melekler, ‘Âmin, (Allah) sana da aynısı(nı versin)’ derler.” buyrulmuştur. (Sünen-i Ebû Dâvud)
 “Allâhü Teâlâ’nın en sevdiği duâ, kulun şöyle demesidir: Allâhümmerham ümmete Muhammedin rahmeten âmmeten” ki tercümesi şudur: Allâhım, ümmet-i Muhammede dünya ve âhirette rahmet et. 
(Şir’atü’l-İslam)

Mehmed Şemseddin Nûrî Hazretleri Miftâhu’l-Kulûb’da buyurdu ki:
Duâ ettiğiniz vakit, doğudan batıya bütün Ümmet-i Muhammed’e duâ ediniz. Yalnız kendinize duâ etmeyiniz. Bir beldeye yağmur yağdığında, o beldede olan bütün bağlar, bahçeler, tarlalar sulandığı gibi Allah katında makbûl olan bir duâ sebebiyle Cenâb-ı Hak bütün halkı ilâhî ihsânına mazhar eyler.
Hicrî:   20  Muharrem   1438  Fazilet Takvimi 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder