25 Ekim 2016 Salı

ALLAH’A YAKLAŞTIRAN BAZI NÂFİLE NAMAZLAR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَا زَالَ جَبْرَائِيلُ يُوصِينِى بِقِيَامِ اللَّيْلِ حَتَّى ظَنَنْتُ اَنَّ خِيَارَ اُمَّتِى لَايَنَامُونَ اِلَّا قَلِيلًا. (حنيفة)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."           جبرائل ( عليه السلام ) كجه نمزى حقنده بانه او قدار طوصيه ده بولوندوكى ، اؤمتمين أك خيرليلرينيك ( كجه ) جوق آز اويويانلر اولديغونو آنلادم ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Cebrâil (a.s.) gece namazı hakkında bana o kadar tavsiyede bulundu ki, ümmetimin en hayırlılarının (gece) çok az uyuyanlar olduğunu anladım.” 
(Hadîs-i Şerîf, Müsned-i Ebû Hanîfe)
Hicrî:   24  Muharrem   1438  Fazilet Takvimi 

ALLAH’A YAKLAŞTIRAN BAZI NÂFİLE NAMAZLAR


Tahiyyetü’l-Mescid: Mescide giren kimsenin oturmadan önce -kerâhet vakti değilse- kıldığı iki rekat namazdır.
Abdest ve gusülden sonra kılınan namaz: İki rekattir.
Duhâ (Kuşluk) namazı: Güneş doğup bir mızrak yükselince (işrâk vaktinde) kerâhet vaktine kadar kılınan namazdır. En azı 2, ortası 6, en çoğu 12 rekattir.
Gece ve Teheccüd namazı: Yatsıdan sonra uyumadan veya biraz uyuduktan sonra kılınan namaza gece namazı denir. Eğer bir miktar uyuduktan sonra kılınırsa teheccüd adını alır. En azı iki rekattır. Çok faziletlidir.
Regâib, Miraç, Berât ve Kadir gecesi namazları: Bu gecelerde kılınan namazlardır.
Yolculuk namazı: Sefere çıkmadan önce yahut dönünce kılınan iki rekat namazdır.
Tesbîh namazı: Her rekatinde “sübhânellâhi velhamdülillâhi…” tesbîhi 75 defa okunan dört rekatlik namazdır. Sevabı pek çoktur. Hiç olmazsa haftada, ayda veya yılda bir defa, bu da olmazsa ömürde bir defa kılmalıdır.
Tevbe namazı: Günahından tevbe edene iki rekat kılmak mendubdur.
Hâcet namazı: Dünyâ ve âhirete dair ihtiyâcı olanın yatsıdan sonra kıldığı iki, dört veya on iki rekat namazdır.
İstihâre namazı: Hakkında bir şeyin hayırlı olup olmadığına dair manevi bir işâret isteyen kimsenin yatacağı zaman kıldığı iki rekat namazdır.
İstiskâ namazı: Yağmurlar kesildiği zaman Müslümanlar yağmur duâsına çıkarlar. Kerîm olan Rablerinden yağmur yağdırmasını niyaz ederler. Tek başına yahut cemâatle iki rekat namaz kılarak duâ ederler.
Küsûf ve Husûf namazı: Güneş ve ay tutulduğunda kılınan en az iki rekat namazdır. (B. İslam İlmihali)
Hicrî:   24  Muharrem   1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder