8 Ekim 2016 Cumartesi

HACER-İ ESVED’İ İSTİLAM EDEN ALLAH’A BİAT ETMİŞ OLUR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ... وَلَوْلَا مَا مَسَّهُ مِنْ رِجْسِ الْجَاهِلِيَّةِ مَا مَسَّهُ ذُو عَاهَةٍ إِلَّا بَرِئَ. (طب)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."    حجر الاسوده جاهليه دورى إنسانلريك ( معنوى ) بسلكلرى ( كوناحلرى ) بولاشماسايدى . اونه دوقونوب ده إي اولمايان درتلىقالمازدى ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “…Hacerü’l-Esved’e câhiliye devri insanlarının (mânevî) pislikleri (günahları) bulaşmasaydı, ona dokunup da iyi olmayan dertli kalmazdı.” 
(Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu’cemu’l-Kebîr)
Hicrî:   06  Muharrem   1438  Fazilet Takvimi 

Ashâb-ı Bedir……………EYÂS BİN EVS (R.A.)


Eyâs bin Evs radıyallâhü anh hazretleri Ensâr’dan ve Evs kabîlesinden Abdüleşhel oğullarındandır. Bedir gazâsında bulunmuştur.
İbn-i İshâk’ın beyânına göre Uhud veya Hendek gazâsında şehîd olmuştur. Birinci rivâyet daha kuvvetlidir. (Üsdü’l-Gâbe) 

HACER-İ ESVED’İ İSTİLAM EDEN ALLAH’A BİAT ETMİŞ OLUR

Hac ve umre yapanlar, tavâfa başlarken veya tavaf esnasında Hacer-i Es’ad’ın (Hacer-i Esved’in) önüne geldikçe namazda durur gibi tekbir ve tehlil ile mübarek taşa ellerini kaldırıp sürerler. Mümkünse öperler. Değilse ellerini sürüp ellerini öperler. Bu da mümkün değilse karşıdan ellerini kaldırarak selamlarlar. Böyle yapanlar Allâhü Teâlâ’ya bîat etmiş olurlar. 
Hacer-i Esved’i gayet huşû ve tazim ile ziyaret etmek lazımdır. Zîrâ Hacer-i Esved, cennetten inmiş ve bütün peygamberler onun üzerine mübarek ellerini koyup öpmüşlerdir. Melekler de onu tazim ve hürmetle selamlamışlardır.
Hacer’i Esved’i gayet edeple ve sessizce öpmelidir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:
“Kıyâmet gününde Allahü Teâlâ Hacer-i Esved’i Ebû Kubeys Dağı kadar büyük yaratır. İki gözü olup görür, dili olup konuşur. Kendini istilam edenler hakkında:
“Ya Rabbi! Filan kişi dünyada beni tazim ve istilam etti, onu bana bağışla” diye şefâat eder. Ne kadar istilam etmiş mümin var ise onlara şefâat eder.
O, cennetten indiği zaman beyaz idi ki, nuru doğuya ve batıya ulaşırdı. İnsanoğlunun günahı onu kararttı, yüzlerini sürmekten böyle kararıp adı Hacer-i Esved oldu.”
Hacer-i Esved’i ziyaret eden “Günah böyle bir taşa tesir edip onu karartıyorsa, işlediğim günahlarım da benim kalbimi daha çok karartır” diye düşünüp günah işlemekten kaçınmalıdır. (İhyâü’l-Hac)
Hicrî:   06  Muharrem   1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder