20 Ekim 2016 Perşembe

MESTLER ÜZERİNE MESH ETMEK EHL-İ SÜNNETİN ALAMETİNDENDİR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: الْمُؤْمِنُونَ كَرَجُلٍ وَاحِدٍ إِنِ اشْتَكَى رَأْسُهُ اِشْتَكَى كُلُّهُ وَإِنِ اشْتَكَى عَيْنُهُ اِشْتَكَى كُلُّهُ. (حم)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."    مؤمنلر تك بر وجود كبدر . باشى آغرديغنده بتون وجودو حصطه اولور . كوزو آغردغنده بوتون وجودو حصطه اولور ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Müminler tek bir vücut gibidir. Başı ağrıdığında bütün vücudu hasta olur. Gözü ağrıdığında bütün vücudu hasta olur.” 
(Hadîs-i Şerîf, Müsned-i Ahmed)
Hicrî:   14  Muharrem   1438  Fazilet Takvimi 

MESTLER ÜZERİNE MESH ETMEK EHL-İ SÜNNETİN ALAMETİNDENDİR


Mest: Abdestte ayakların yıkanacak kısmını örten deriden bir giyecektir.
Mestler üzerine meshetmek, Peygamber Efendimiz’in sünnetlerindendir ve Ehl-i Sünnet’in alâmetlerindendir. Amma mest üzerine meshetmenin hak olduğuna inanarak mestlerini çıkarıp ayaklarını yıkamak meşakkatini tercih eden sevap kazanır.
Ayaklarını yıkayıp mestlerini giyen kimse mukîm ise, abdesti bozulduğu vakitten ertesi gün o vakte kadar mesh eder.
Mukîm: Vatanında veya vatanına yakın olan yerde kalan veya vatanından sefer müddeti (yani 90 km.) uzak bir mahalde on beş gün veya daha fazla kalmaya niyet eden kimsedir.
Müsâfir olan kimse her hangi bir yerde on beş gün kalmaya niyet etmedikçe abdestinin bozulduğu vakitten itibaren üç gün üç gece mesh eder.
Müsafir: İkâmet ettiği yerden sefer müddeti (90 km.) veya daha uzak bir yere gitmek üzere ayrılan kimsedir.
Sünnet üzere mesh şöyledir:
Elleri ıslatıp ayaklarının parmakları tarafından başlayarak çeker. -Parmakları az açık olarak- mestlerinin üzerinde parmaklarının ıslaklığı görünecek surette ellerinin ayasını dokundurmadan mestlerin boğazına doğru bir kere mesh eder.
Mestlerin birinde, bir yerde veya başka başka yerlerde üç parmak görünecek kadar sökük olsa mesh etmek câiz olmaz.
Eğer ayaklarını yıkadığı abdest bozulmadan giydiği çizmeler pâk ise mest üzerine giyilen çizme üzerine de mesh etmek câiz olur.
(Dürr-i Yektâ)
Hicrî:   14  Muharrem   1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder