20 Ekim 2016 Perşembe

İMÂM ZEYNELÂBİDÎN (KUDDİSE SİRRUHÛ)



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِيَّاكُمْ وَالْكَذِبَ فَإِنَّ الْكَذِبَ يَهْدِي إِلَى الْفُجُورِ وَإِنَّ الْفُجُورَ يَهْدِي إِلَى النَّارِ. (د)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."    يالاندان صاقننز ، محقق يالان كوناحه كوتورور . كوناحده جهنمه كوتورور ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Yalandan sakınınız. Muhakkak yalan günaha götürür. Günah da cehenneme götürür.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Ebû Dâvud)
Hicrî:   12  Muharrem   1438  Fazilet Takvimi 

İMÂM ZEYNELÂBİDÎN (KUDDİSE SİRRUHÛ)


Hazret-i Ali bin Ebî Tâlib’in oğlu Hazret-i Hüseyin’in oğlu İmâm Zeynelâbidîn Ali hazretleri, hicretin 33. senesinde Medîne’de doğdu. Annesi Nuşirevan’ın neslinden Acem padişahının kızı idi. Hicrî 95’de (13 Ekim 713) Muharrem’in 18’inde vefât etti. (Şevâhidü’n-Nübüvve)
İmâm Zeynelâbidîn (kuddise sirruh) yolculukta bile gece namazını aslâ terk etmezdi. Abdest alırken rengi sararır, namaza duracağında onu bir titreme kaplardı. Sebebi sorulunca;
“Kimin huzûrunda duracağımı biliyor musunuz?” buyururdu.
Bir gün evinde yangın çıkar. Hazret-i İmâm secdededir. İnsanlar:
“Ey Resûlullah’ın torunu! Yangın var, yangın!” diye seslenirler. Lâkin başını secdeden aslâ kaldırmadı. Yangın söndürülür. Secdeden kalktığında kendisine bu hal sorulunca şöyle buyururlar:
“Başka bir yangın bana bu yangını hissettirmedi.”
Abdest için kendisine hizmet edilmesini istemez, suyunu kendi dökerdi. Akşam yatmadan evvel su hazırlar, gece kalkınca önce misvak kullanır sonra abdest alır, namaz kılar, sonra zikir ile meşgul olurdu. Buyurdular ki:
“Kibirlenip övünen kimseye hayret ediyorum. O evvela bir nutfe olduğunu, yarın da çürümüş bir et parçası olacağını hiç düşünmez.
Yarattıklarını görüp de Allâhü Teâlâ hakkında şüpheye düşen kimseye hayret ederim.
Mahlûkâtın ilk yaratılışını gördüğü halde âhirette tekrar diriltilmeye inanmayana hayret ederim.
Fânî olan dünya yurdunu i‘mâr edip de bâkî ve ebedî olan âhiret yurdunu harap edene hayret ederim.” (İmam Yâfiî, Ravzu’r-Reyâhîn)
Hicrî:   12  Muharrem   1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder