25 Ekim 2015 Pazar

PEYGAMBERİMİZ’İN (S.A.V.) HAYVANLARA MERHAMETİ




قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ غَرَسَ شَجَرَةً فَأَيْنَعَتْ غَرَسَ اللهُ لَهُ بِهَا شَجَرَةً فِي الْجَنَّةِ‏.‏ (كنز)
" بر كمسه بر آغاج ديكر ده او آغاج يتيشب ميوه ورمين باشلاينجه الله تعالى ده او آغاجه قارشلق او كمسه ايجن جنتته بر آغاج ديكر ."
Bir kimse bir ağaç diker de o ağaç yetişip meyve vermeye başlayınca, Allâhü Teâlâ da o ağaca karşılık o kimse için cennette bir ağaç diker
(Hadîs-i Şerîf, Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî: 7 Muharrem 1437  Fazilet Takvimi

PEYGAMBERİMİZ’İN (S.A.V.) HAYVANLARA MERHAMETİ


Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), bir gün Ensâr’dan bir kimsenin bahçesine uğradı. Orada bir deve vardı. Deve, Peygamber Efendimiz’i (s.a.v.) görünce inledi ve gözlerinden yaşlar aktı. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), devenin yanına gitti, kafasını şefkatle okşadı, deve sâkinleştikten sonra Peygamber Efendimiz (s.a.v.):
“Bu devenin bakıcısı kimdir? Bu deve kimindir?” diye sordu. Ensar’dan bir genç geldi ve:
“Bu deve benimdir, yâ Resûlallâh!” dedi. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) :
“Sana verdiği şu hayvan hakkında Allah’tan korkmuyor musun? Senin, kendisini aç bıraktığını ve çok yorduğunu şikâyet ediyor.” buyurdular. (Sünen-i Ebû Dâvûd)

MUTFAĞIMIZ: Âşûre

Malzemeler: 1 kilo buğday, 2 kilo şeker, yarım kilo nohut, yarım kilo kuru fasulye, yarım kilo kuru üzüm, 1 su bardağı pirinç, 1 su bardağı ince doğranmış kuru incir, 1 su bardağı ince doğranmış kuru kayısı, 3 tane ince doğranmış elma. 1 su bardağı ceviz, 1 su bardağı nar, biraz tarçın, 1 su bardağı fındık, 1 paket çam fıstığı, 1 paket kuş üzümü
Yapılışı: Buğday akşamdan pişirilir. Nohut, kuru fasulye, kuru üzüm akşamdan ıslatılır. Ertesi gün ayrı ayrı haşlanır, suları süzülür.
Bütün malzeme büyük bir tencerede karıştırılır, âşûrenin kıvamına göre su ilâve edilir.
Kaynamaya başlayınca incir, kayısı, elma ve şeker katılır ve bal rengine gelinceye kadar pişirildikten sonra âşûre bekletilmeden kâselere boşaltılıp üzeri ceviz, fındık, nar, fıstık ve tarçınla süslenir.
Hicrî: 7 Muharrem 1437  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder