25 Ekim 2015 Pazar

BİR ŞEYİ BORÇ OLARAK VERMEK, ONU SADAKA OLARAK VERMEKTEN DAHA HAYIRLIDIR




قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِذَا كَانَ لِلرَّجُلِ عَلَى رَجُلٍ حَقٌّ فَأَخَّرَهُ إِلَى أَجَلِهِ كَانَ لَهُ صَدَقَةٌ، فَإِنْ أَخَّرَهُ بَعْدَ أَجَلِهِ كَانَ لَهُ بِكُلِّ يَوْمٍ صَدَقَةٌ. (طب)
" بر كمسه نيك بر كمسه ده آلاجاغى اولسه واده سى كلنجيه قدار بر صدقه سوابى آلر . واده صونونده اؤدنمز ده اوزاترسه هر كجن كون ايجون او حقيك تمامنى صدقه ورمش كبى مكافات كورور ."
Bir kimsenin bir kimsede alacağı olsa vadesi gelinceye kadar bir sadaka sevâbı alır. Va’de sonunda ödenmez de uzatırsa her geçen gün için o hakkın tamamını sadaka vermiş gibi mükâfat görür.”
 (Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu’cemu’l-Kebîr)
Hicrî: 5 Muharrem 1437  Fazilet Takvimi

BORÇ VERMENİN SEVÂBI


Bir şeyi borç olarak almak, mutlaka bir ihtiyaçtan dolayıdır. Hâlbuki kendisine sadaka verilen kimsenin ihtiyacı olmayabilir. Borç isteyen bir kimseye: ‘Bunu sana borç değil, sadaka olarak veriyorum’, demek de çok kere hoş olmaz. Bununla o kimse rencide olabilir. Borç almak ise sadaka almak kadar rencide etmez. Fakat borç veren zat bu alacağını bilâhare münasip bir surette borçlusuna bağışlayabilir.
Binaenaleyh bir parayı maddî bir fayda beklemeden sırf Allah rızası için bir kimseye borç vermek, onu sadaka olarak vermekten daha makbuldür.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
“Bir şeyi borç olarak vermek, onu sadaka olarak vermekten daha hayırlıdır.”
“Bir kimse sıkıntıda olan bir şahsa kolaylık gösterirse Allâhü Teâlâ da o kimseye dünyada da, ahirette de kolaylık ihsan buyurur.”
Bir Müslümana yakışan, bütün insanlara karşı daima kolaylık göstermesidir. Meselâ: Fakir bulunan bir borçlusundan alacağını karşılıksız bağışlar veya ona bir müddet daha mühlet verir ve sair muhtaç olanların da imkân dâhilinde yardımlarına koşar. Böyle âlicenap bir zat, bunun mükâfatını dünyada da ahirette de görür, Allâhü Teâlâ’nın lütfuna, yardımına mazhar olmak şerefine nail olur.

MUTFAĞIMIZ: Fırında Sebzeli Lüfer (6 kişilik)

Malzemeler: 3 adet lüfer, 1 adet kereviz, 2’şer adet patates, havuç, domates, biber, soğan, 6 diş sarımsak, 1 adet limon, yarım demet maydanoz-dereotu, 2 kaşık tereyağ, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı su, biraz tuz ve karabiber.
Hazırlanışı: Balıklar temizlenip fileto kesilir, tuz ve karabiber serpilir, üzerlerine birer parça tereyağı konulup fırın tepsisine dizilir. Yuvarlak doğranılan sebzeler ve limon tepsiye konulur. Su ve zeytinyağı gezdirilerek konulur ve 170 derece fırında 30 dk. pişirilir. Kıyılmış maydanoz veya dereotu serpilir.
Hicrî: 5 Muharrem 1437  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder