قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ
وَسَلَّمَ: إِذَا دَخَلَ الرَّجُلُ بَيْتَهُ فَذَكَرَ اللهَ عِنْدَ دُخُولِهِ
وَعِنْدَ طَعَامِهِ قَالَ الشَّيْطَانُ لَا مَبِيتَ لَكُمْ وَلَا عَشَاءَ. (د)
"
بر كمسه أوينه كيرركن و يمك يركن بسمله جكرسه ، شيطان آرقاداشلرينه بو كجه سزه (
بو أوده ) نه قالاجق ير ، نه ده آقشام يمكى وار در .
“Bir kimse evine girerken ve yemek yerken besmele çekerse, şeytan,
arkadaşlarına bu gece size (bu evde) ne kalacak yer, ne de akşam yemeği
var, der.”
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Ebû Dâvûd)
Hicrî: 17 Zilhicce 1436 Fazilet
Takvimi
BESMELEYE DÂİR
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ilk zamanlarda Kur’ân-ı Kerîm’i okumaya “Bismike Allâhümme” diye başlardı.
Sonra Hûd suresindeki “Bismillâhi mecrâhâ..” âyet-i celîlesi inince “Bismillah” ile okumaya başladı.
Sonra “Kul’id’ullâhe ev’id‘u’r-Rahmân” (İsrâ sûresi, 110.) âyet-i celîlesi inince “Bismillâhi’r-Rahman” okundu ve yazıldı.
Neml Sûresi’ndeki “İnnehû min-Süleymâne…” âyet-i celîlesi inince artık “Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm” okunup yazılmaya başlandı.
Bundan anlaşılıyor ki Besmele-i Şerîfe her bir sûrenin evvelinden bir âyet olmayıp Neml Suresinin 30. âyetinin bir cüz’üdür. Âyet-i Kerîme’nin tamamı olmayıp bir cüzü olduğundan hayız, nifâs ve cünüb bulunanlar Besmele-i Şerîfeyi okuyabilirler.
Bu da Cenâb-ı Hakk’ın bir lutfüdur. Nitekim “Lâ ilâhe illallah Muhammedün Resûlullâh” Kelime-i Şehâdet’i Kur’ân-ı Kerîm’den bir âyet olmayıp ayrı ayrı olduklarından her halde okunabilir.
“Bismi”deki isim kelimesi; rif‘at; yücelik manasınadır.
Cenâb-ı Hakk’ın isimlerinden “Allâh” ism-i celili, Hak Teâlâ hazretlerine mahsus bir isimdir. Hak Teâlâ’nın zâtına havas ve avam; insanların her sınıfı ibadet ederler. Sıkıntılı zamanlarda ve zor işlerde herkes ona sığınır.
Allâhü Teâlâ akıl ile anlaşılmaktan münezzehtir. Allâhü Teâlâ’nın büyüklüğünü yarattıklarından idrak edebiliriz. Onun sanatlarında ve yarattığı şeylerde akıl durur. Herkes Allâh’a ibadet etmekle iftihar eder.
“Er-Rahmâni’r-Rahîm” Cenâb-ı Hakk’ı medihdir ve çok ziyade rahmettir. Mevla’nın dünya ve âhiretteki nimet ve iyiliklerini bildirir.
Şu halde Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm: “Dünya’da Allâhü Teâlâ’ya inananlara ve inanmayanlara ve âhirette ise yalnız ona inananlara nimet verici ve ihsan edici olan yüce Allâh’ın adına sığınarak bu işe başlar ve okurum” demektir. (Fâtiha Tefsiri, İbn-i Kemal Paşa)
Hicrî: 17 Zilhicce 1436 Fazilet
Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder