6 Mayıs 2015 Çarşamba

KİMLER BİRBİRİ İLE EVLENEMEZLER



قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:   ثَلاثٌ جِدُّهُنَّ جِدٌّ وَهَزْلُهُنَّ جِدٌّ اَلنِّكَاحُ وَالطَّلَاقُ وَالْيَمِينُ.   (نصب)
" اؤج شى واردركى جديسى ده جدى در شقاسيده جدى در . بونلر نكاح طلاق و يمن در .
Üç şey vardır ki, ciddîsi ciddîdir, şakası da ciddîdir. Bunlar; nikâh, talak ve yemindir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Zeylaî, Nasbu’r-Râye)
Hicrî: 17 Recep  1436   Fazilet Takvimi  

KİMLER BİRBİRİ İLE EVLENEMEZLER


Her Müslüman, aile hayatına dâir dînî meseleleri, bilhassa mahremiyeti; kimlerin birbiriyle evlenip evlenemeyeceğini bilmeli ve bu hususlara riâyet etmelidir.
Babalar, dedeler, analar, nineler, erkek ve kız kardeşler, amcalar, dayılar, halalar, teyzeler arasında nesep akrabalığından dolayı ebedî bir mahremiyet vardır: Bunların arasında nikâh aslâ câiz değildir. Meselâ: Bir kimse, hiç bir vakit anası, kızı ve halası ile evlenemez. Bir kimse, kendi kardeşinin kızını veya torununu da alamaz.
Fakat bir kimse, halasının veya teyzesinin kızı ile evlenebilir.
İki kardeş çocukları da birbirleriyle evlenebilirler.
Süt itibariyle kardeşlikten gelen mahremiyet (haramlık) da neseb mahremiyeti gibidir. Bir kimsenin süt babası, süt anası, süt dedesi, süt ninesi, süt kardeşi, süt kardeşin evlâdı, süt halası, süt teyzesi ebedî olarak kendisine mahremdir. Bunlar, birbirleriyle evlenemezler.
Kadın ile kocasının bir kısım akrabası ile kendileri arasında evlilikten dolayı bir mahremiyet meydana gelir. Şöyle ki:
Bir kimse, kendi karısının anasını, ninesini, önceki kocasından olan kızını veya torununu asla nikâhlayamaz. Bir kadın da kendi kocasının babasıyla veya başka zevcesinden olan oğlu, torunu ile asla evlenemez. Bunların arasında da ebedî bir mahremiyet (haramlık) vardır.
Bir erkekle kendi karısının kız kardeşi, halası ve teyzesi arasında geçici bir haramlık vardır. O erkek, evlilik devam ettikçe bunlardan biri ile evlenemez.
Bir kimse, -evlilik bitmiş olsa bile- üvey anasıyla veya kendi oğlunun veya torununun karısı ile asla evlenemez.
Bir müslüman, başkasının nikâhında bulunan veya iddet bekleyen bir kadını alamaz.
Bir müslüman kadın ise Müslüman olmayan biri ile evlenemez. Bu, kat’î sûrette haramdır. Böyle bir hal, İslâm şerefine, İslâm menfaatine ve bir müslümanın şahsî selâmet ve saadetine aykırıdır.
Hicrî: 17 Recep  1436   Fazilet Takvimi  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder