20 Mayıs 2015 Çarşamba

İMÂM MUHAMMED ŞEYBÂNÎ



قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:   إِذَا قَضَى اللهُ لِعَبْدٍ أَنْ يَمُوتَ بِأَرْضٍ جَعَلَ لَهُ إِلَيْهَا حَاجَةً. (ت)
" الله تعالى بر قولونون بر يرده اؤلمسنى تقدير أدرسه اورايه كتمسينه بر سبب ياراتر ."
Allâhü Teâlâ bir kulunun bir yerde ölmesini takdir ederse, oraya gitmesine bir sebep yaratır.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî: 28 Recep  1436   Fazilet Takvimi  

İMÂM MUHAMMED ŞEYBÂNÎ (M. 750-805)


İmâm Muhammed (rh.), İmâm-ı Âzam’ın (rh.) pek büyük talebelerinden müctehid bir zattır. Kûfe’de yetişmiş, Bağdat’a yerleşerek hadis ve fıkıh ilimlerini öğretip yaymaya çalışmıştır. Bir müddet de Hârûn Reşîd zamanında “Rakka”da kâdılık yapmıştır.
İmam Mâlik, Evzâî, Süfyân-ı Sevrî, İmâm Ebû Yûsuf gibi zatlardan hadîs ve fıkıh öğrenmiş, kendisinden de İmam Şâfiî gibi yüksek âlimler ilim almışlardır.
İmâm Şâfiî demiştir ki:
“Ben İmam Muhammed’den bir deve yükü mesele yazdım. Eğer o olmasaydı ilimden bir şey elde edemezdim. Bütün insanlar fıkıhda Iraklıların ıyâli (çocukları, talebesi) Iraklılar da Kûfelilerin ıyâli, Kûfeliler de İmâm-ı A‘zam’ın ıyâlidir.”
İmâm Ahmed bin Hanbel de onun kitaplarından istifâde etmiştir. İmâm Ahmed’e “Bu kadar ince meseleleri nereden elde ettin?” denilince “İmâm Muhammed’in kitaplarından” buyurmuştur.
İmâm-ı Âzam’ın ictihadlarını tamamen zapt ve kaydeden İmâm Muhammed’dir. Onun mezhebi çerçevesinde ictihadda bulunmuştur.
İmâm Muhammed, her gecenin bir kısmında uyur, bir kısmında namaz kılar, bir kısmında ilim öğrenip öğretmekle meşgul olurdu.
“Niçin dâimâ böyle çok çalışıyor ve nefsinizi ihmâl ediyorsunuz?” denilince “Nasıl uyuyabilirim ki, Müslümanlar bir müşkilimiz olsa, ona sorarak hallederiz diye bana itimât ederek uyurlar. Eğer biz uyursak dînin tahrîbine ve Müslümanların ifsâdına fırsat vermiş oluruz” buyurdu.
İmâm Muhammed’in dînî ilimlere dâir eserleri doksan dokuz olup, Zâhir-i mezheb, Zâhiru’r-rivâye veya Mesâil-i usûl denilen ve Hanefî mezhebinin esâsını teşkil eden altı kitabı şunlardır: el-Mebsût, el-Câmiu’s-Sagîr, el-Câmiu’l-Kebîr, es-Siyerü’s-Sagîr, es-Siyerü’l-Kebîr, ez-Ziyâdât.
İmâm Muhammed, 132 (750) tarihinde Vâsıt’ta doğmuş, 189 (805) senesinde Halîfe Hârûn Reşid ile beraber gittiği Rey şehrinde vefat etmiştir. Rahmetullâhi aleyhim.
Hicrî: 28 Recep  1436   Fazilet Takvimi  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder