3 Mayıs 2015 Pazar

EZAN’IN FAZİLETLERİNDEN



أَبُو هُرَيْرَةَ يَقُولُ كُنَّا مَعَ رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ   فَقَامَ بِلَالٌ يُنَادِي فَلَمَّا سَكَتَ قَالَ رَسُولُ اللهِ صلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ قَالَ مِثْلَ هٰذَا يَقِينًا دَخَلَ الْجَنَّةَ. ( ن )
" أبو هريره رضى الله عنه بيوردى . بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم ايله برابر بولونويوردق بلال رضى الله عنه قالقب أزان اوقودى بترنجه أفندمز صلى الله عليه وسلم كم مؤزن ددكلرنى يقينن إناناراق سويلرسه جنته كيرر .بويوردى ."
Ebû Hüreyre (r.a.) buyurdu: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ile berâber bulunuyorduk. Bilâl (r.a.) kalkıp ezân okudu. Bitirince Efendimiz (s.a.v.) ‘Kim müezzinin dediklerini yakînen inanarak söylerse cennete girer.’ buyurdu. 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Nesâî)
Hicrî: 14 Recep  1436   Fazilet Takvimi  

EZAN’IN FAZİLETLERİNDEN


Ezanda birinci “Eşhedü enne Muhammeden Resûlullâh” okunurken “Sallallâhü aleyke yâ Resûlallâh” demek; ikincisinde ise “Karret aynâye bike Yâ Resûlallâh” demek müstehabdır.
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) hazretleri bir gün Mescid-i nebevîlerinde direk yanında oturuyorlardı. Hz. Ebûbekir radıyallâhü anh da onun hizasında oturmaktaydı. Bu sırada Hz. Bilâl-i Habeşî ezân okuyup:
“Eşhedü enne Muhammeden Resûlullâh” dedi. Hz. Ebûbekir de bu mübârek kelâmı tekrar etti, sonra başparmak tırnaklarını öptü, gözlerine koydu ve “Karret aynî bike Yâ Resûlallâh” buyurdular ki: “Gözlerim seninle aydınlandı, Yâ Resûlallâh” demektir.
Ezân bittiğinde Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) Hz. Ebûbekir’e:
“Yâ Ebâbekir, ümmetimden her kim senin yaptığın gibi yaparsa Cenâb-ı Hak o kimsenin bilerek ve hata ile işlemiş olduğu (küçük) günahlarının tamamını mağfiret eder.” buyurdular.

MUTFAĞIMIZ: Mercimek Sıkması (6 kişilik)

Malzemeler: 1,5 su bardağı kırmızı mercimek, 3 su bardağı su, 1,5 su bardağı ince bulgur, 1 - 2 adet kuru soğan, 1 demet maydanoz, yarım su bardağı zeytin yağı, 5 adet yeşil soğan, 1 yemek kaşığı domates salçası, yarım yemek kaşığı biber salçası, yetecek kadar tuz, kuru nane, kimyon, pul biber, karabiber, nar ekşisi.
Yapılışı: Mercimekler yıkanıp 3 bardak su ile yumuşayana kadar haşlanır. Haşlandığında içinde biraz su bırakılır. Üzerine bulgur konulup karıştırılır. Kapağı kapalı olarak yarım saat bekletilir. Bu sırada soğanlar ince doğranır, yağda kavrulur, salça ve baharatları eklenip biraz daha kavrulur. Kavrulmuş soğan, mercimek ve bulgur kabına karıştırılıp kapağı tekrar kapatılır. Biraz daha dinlendirdikten sonra geniş bir tepsiye alınır. İnce kıyılmış maydanoz ve yeşil soğan eklenip 5-10 dk. yoğrulur. İstenilen kıvama gelince küçük parçalar alıp elde hafif sıkarak şekil verilir. Marul vb. yeşillik ve limon ile ikram edilir.
Hicrî: 14 Recep  1436   Fazilet Takvimi  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder