31 Ekim 2013 Perşembe

RIZIK



Ayeti Kerime: 

“Yeryüzünde yaşayan hiçbir canlı yoktur ki rızkı Allâh’a aid olmasın...” 
 (Hûd Sûresi, âyet 6)
Hicrî:26 Zilhıcce 1434   •Fazilet Takvim

RIZIK


Rızık, yiyip içmek ve sâir sûretle faydalanmak için Allâhü Teâlâ’nın verdiği ve gönderdiği şeylerdir. Âyet-i Kerîme’de meâlen “Yerde debrenen hiçbir hayat sahibi yoktur ki rızkı Allâh’a aid olmasın.” buyurulmuştur.
Her ferdin rızkı ezelde takdir edilenden fazla ve noksan olmaz.
Hiçbir kimse başkasının rızkını yiyemez.
Her hayat sâhibinin rızkını takdir edip veren Allâhü Teâlâ’dır. Zira ondan başka rızık verici yoktur.
Nitekim (meâlen):
إِنَّ اللَّهَ هُوَ الرَّزَّاقُ ذُو الْقُوَّةِ الْمَتِينُ
“Şüphe yok ki, o (Allâh)'dır rızkı veren, güç ve kuvvet sâhibi ve kuvveti şiddetli olan odur 
(Zâriyât sûresi, âyet 58)” buyuruldu.
Hicrî:26 Zilhıcce 1434   •Fazilet Takvim

Rızık

Cenab-ı Hak buyuruyor: 
  •  وَمَا مِن دَآبَّةٍ فِي الأَرْضِ إِلاَّ عَلَى اللّهِ رِزْقُهَا وَيَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَمُسْتَوْدَعَهَا كُلٌّ فِي كِتَابٍ مُّبِينٍ
  • Yeryüzünde rızkı Allah'a ait olmayan hiçbir canlı yoktur. O, onların karar kıldıkları yerleri de, emaneten durdukları yerleri de bilir. Onların hepsi apaçık bir kitaptadır. 
  • (Hud Suresi : 6)
Yeryüzünde hiçbir  hiçbir canlı yoktur ki, kesinlikle onun rızkı Allah'a ait olmasın.  Gerek insan, gerek diğer canlıların rızkı, kuvveti, gıdası ve beslenmesi, yaşamak için gerekli olan bütün şartlar ve sebepler Allah'a aittir. İsteyerek ve istemeyerek  o canlının o rızka kavuşması Allah'ın yükümlülüğü altındadır. Gerçi yaşatmak istemediği vakit, rızkını kesiverir ve O kesince kimsenin vermesine imkân ve ihtimal yoktur. Fakat yaşatmak istediği sürece de bütün âlem onu önlemeye ve engellemeye çalışsa yine de göndereceği rızkı gönderir. Karar ettiği yeri de bilir, emaneten bulunduğu yeri de bilir. Durduğu, oturduğu, gezdiği, dolaştığı, yattığı, öleceği yeri de vakti de bilir. Bütün bunları bilir ve ona göre rızkını verir. Hepsi bir kitab-ı mübindedir,  levh-i mahfuza yazılmış, Allah'ın bilgisinden yaratılış alanına çıkarılmıştır ki, bu kitabı görebilen melekler oradaki yazıyı açıktan okur ve anlarlar.

O halde insan rızkını Allah'dan istemeli ve rızık için değil, Allah için çalışmalıdır. Rızık meselesi o kadar endişe edilecek bir şey değildir. Allah'dan başkasından rızık beklemek boşunadır.
Rızık, Allah Teala'nın bütün canlılara, yiyip içerek gıdalanmaları ve faydalanmaları için lütfettiği şeylerdir. Bu tarife göre rızkın içersine, yiyecek, içecek ve insan hayatını sıcak ve soğuktan korumaya yarayan elbise ve mesken gibi şeyler girer. Herkes kendisi için takdir edilen rızkını yer, bir kimse başkasının rızkını yiyemez.Kimse kendi için takdir edilen rızkını yemeden ölmez.
Allah'ın ilminde bir insanın ömrü boyunca yiyeceği rızıklar belli olup, bunlar helal yoldan kazanma yoluna gitmelidir, haram olan şeyleri ve helal olmayan yollardan temiz yiyecekleri elde edenler, kendileri için haram olan rızkı elde etmiş ve yemiş olurlar. Allah Teala'nın insanların haram yollardan rızık elde etmelerine rızası yoktur. Haram lokmada hiç hayır yoktur.
Cenab-ı Hak buyuruyor:
  •  وَلَوْ بَسَطَ اللَّهُ الرِّزْقَ لِعِبَادِهِ لَبَغَوْا فِي الْأَرْضِ وَلَكِن يُنَزِّلُ بِقَدَرٍ مَّا يَشَاء إِنَّهُ بِعِبَادِهِ خَبِيرٌ بَصِيرٌ
  • Eğer Allah rızkı kullarına bol bol verseydi, mutlaka yeryüzünde azgınlık ederlerdi. Fakat O dilediğini belli bir ölçüye göre indiriyor. Şüphesiz ki O, kullarından haberdardır, onları hakkıyla görür. 
  • (Şura Suresi 27)
Peygamberimiz buyuruyor:
  • Başınız hareket ettiği ve sallandığı müddetçe rızıktan ümid kesmeyin. Zira insan, derisiz kızıl bir et parçası halinde doğarda Allah Teala onun rızkını verir.
  • Dünyalık husunda daima senden düşük olana bak, senden ilerde olana bakma.
Hz.Ömer (r.a.):
  • İçinizden biri, rızık talebini bırakıp da mescidde oturmasın. Kim böyle  yapar ve "Allah'ım beni rızıklandır" derse, şüphesiz bu, sünnete aykırıdır. Bilirsiniz ki, gökten ne altın yağar, ne de gümüş.
Sadi:
  • Ne karınca zayıf olmakla aç kalır, ne de aslan pençesinin ve kuvvetinin zoruyla karın doyurur.
Ebu Kilabe:
  • Bence, hayatını kazanmak için çalışan kimse, mescidde oturan kimseden daha faziletlidir.

Kaynaklar:
1) Elmalı Tefsiri
2) Şamil İslam Ansiklopedisi
3) Güzel Sözler, Bilal Eren


Rızık nedir?

Rızık dini bir terimdir. Dini bir terim olan rızık; İnsanların yaşamının devam etmesini sağlayan, insanlara fayda sağlayan, yenilebilen ve içilebilen Allah'ın herkese nasip ettiği kendisinden faydalanılan maddi ve manevi her şey rızık olarak adlandırılmaktadır. Arap dil bilimcileri rızık kelimesinin ata (ihsan), pay, şükür, yağmur ve yiyecek manasında kullanıldığını da tespit etmektedirler. Kalbin rızkı dini ilimdir. Namaz manevi bir rızktır. İnsanların ve hayvanların ecelleri ve nefeslerinin sayısı belli olduğu gibi, her insanın bedeninin ve ruhunun rızkları da bellidir. Rızk hiç değişmez, azalıp çoğalmaz. Kimse kimsenin rızkını yiyemez. Kimse kendi rızkını yemeden, bitirmeden ölmez. Rızk, maaşa, mala, çalışmaya bağlı değildir. Ama yine rızk için çalışmak dinimizin emridir

Çeşitli inanca sahip insanlar rızkı nasıl görürler?

 1- Kafirler: Rızkın yalnız çalışmaktan geldiğine inanırlar.
2- Müşrikler: Rızkın hem Allah’tan, hem de çalışmaktan geldiğini sanırlar.
3- Münafıklar: Rızkın Allah’tan geldiğini bilir; ama rızkı verir mi vermez mi endişe içindedir.
4- Fasıklar: Rızkın Allahü tealadan geldiğine inanır ama, çalışırken Allah’a asi olurlar.
5- Salih müminler: Rızkın Allah’tan geldiğine ve çalışmanın, sebebe yapışmak olduğuna inanır. Çalışırken, Allahü tealaya asi olmaz, haram işlemez.

Rızk’ın Kur’an’daki anlamları nelerdir?

1- Dünyaya ve Ahirete ait devam eden bir bağış,
2- Canlılara nasib olan şey,
3- Faydalanılan gıda.

Helalinden rızkımızın artması için neler yapabiliriz?

Her işin sebeplerine yapışmak gerekir. Sebeplerden birincisi, dua etmektir. Dua kabul olursa, hiç beklenmedik bir yerden rızka kavuşulabilir.

Rızık ile ilgili hadisler nelerdir?

1- Sadaka vermeye devam edenin rızkı artar !
2- Cömerdin evine rızık, devenin göğsüne vurulan bıçaktan daha tez gelir.
3- Namaz kılmak, rızkın bereketine sebep olur.
4- Yalan söylemek rızkı azaltır.
5- Zina, fakirliğe yol açar.
6- Sabah uykusu rızka manidir.
7- Sabah namazını kıldıktan sonra uyumayın, rızkınızı aramaya çalışın!

Rızık kelimesinin cümle içerisinde kullanımı

Hiç kimse rızkını bitirmeden ölmez.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder