13 Ekim 2013 Pazar

HAYVANLARA İYİ DAVRANMAK



Hadîs-i Şerîf:
 “Muhammed’in nefsi kudret elinde olan Allâh’a yemin ederim ki eğer bu ümmetten bir Yahudi veya Hıristiyan beni işitir de sonra benimle gönderilen (Kitaba, dîn)e iman etmeden ölürse mutlaka cehennemliklerden olur.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Müslim)
Hicrî:15 Zilhıcce 1434   •Fazilet Takvim

HAYVANLARA İYİ DAVRANMAK


İslâm dîninde bütün mahlûkata şefkatle davranılması bir vazifedir. Bilhassa hayvanlara zulmedilmeyip iyi bakılması lâzımdır. Hayvanları pek ziyade yormamalı, dövmemelidir. Hayvanlara zulmün cezası ağırdır. Çünkü hayvanların Hak Teâlâ’dân başka yardımcısı yoktur.
Hadîs-i şerîfte “Allâhü Teâlâ’dan başka yardımcısı bulunmayanlara zulmedenler hakkında Hak Teâlâ’nın gazabı pek şiddetli olacaktır.” buyurulmuştur.
Hayvanların hakları vardır. Ehlî (evcil) hayvanların yiyeceklerini içeceklerini vaktinde vermek, vaktinde tımar etmek, haklarında rıfk ile, merhamet ile muamelede bulunmak lâzımdır. Her hayvan başka bir hizmet için yaratılmıştır. Meselâ: Sığır hayvanları arabalara koşulmak, tarlalarda çalıştırılmak için yaratılmıştır. Bunlara binilmemeli, bunların sırtlarına merkepler gibi yük yükletilmemelidir.
Zararlı olmayan serçe, hüdhüd gibi küçük kuşları vs. hayvanları beyhude yere öldürmemelidir.
Hiçbir hayvanın yüzüne vurmamalı ve yüzünü dağlamamalıdır. Hiçbir hayvanı nişan almak için hedef tutmamalı, kuşların yuvalarına geceleyin gitmemelidir.
Yılan, akrep, fare, çaylak, kara karga, kudurmuş köpek gibi zararlı hayvanlar öldürülür. Ancak hiç bir hayvanı -ne kadar zararlı olursa olsun- ateşe atarak öldürmek caiz değildir.
“Öldürülecek bir yılanın veya akrebin eşi, intikam alır.” diye söylenilen sözlerin aslı yoktur. 

DEVLETE YADİGAR
Osmanlı âlimlerinden Münîb Efendi her eser yazdıkça sarayın iltifâtına mazhar olur, kendisine rütbe verilirmiş. Talebesi Atâullâh Efendi’ye Şeyhülislâmlık verilince, ona da Kazaskerlik rütbesi verilmiş.
Münib Efendinin arkadaşlarından Süleyman Molla tebrik için gelip: “Siz her rütbeye bir eser ile nâil oldunuz. Acaba bu rütbeye hangi eserle nâil oldunuz?” diye sormuş. Münîb Efendi:
“Evet, demiş, bu defa da bir şeyhülislâm yetiştirip devlete yadigâr ettim”. 
Hicrî:15 Zilhıcce 1434   •Fazilet Takvim


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder