7 Ekim 2013 Pazartesi

İSVEÇ, ERKEKLERE TUVALETTE OTURMA ZORUNLULUĞU GETİRİYOR




İsveç, erkeklere tuvalette oturma zorunluluğu getiriyor


İsveç'te erkeklere genel tuvaletlerde oturarak ihtiyacını giderme zorunluluğu getirilmesi için yasa teklifi verdi.
Huffington Post'un haberine göre erkeklerin ayakta bevletmelerinin gerek insan sağlığına gerekse tuvalet temizliğine büyük zararlar vermesinden dolayı oturma zorunluluğunun getirilmesi için yasa teklifi verildi.
Yasa teklifinin gerekçesinde, ayakta bevledilmesi sebebiyle klozet ve tuvalet temizliğinin gerçekleşmediği bununda insan sağlığı açısından tehlike oluşturduğu belirtildi.
Gerekçede oturarak bevletmenin insan vucudundaki  boşaltmaya da yardımcı olduğu gibi, prostat sorununun daha az ortaya çıkmasına katkıda bulunduğu ifade edildi.
 Bu tehlikeler göz önünde bulundurularak erkek tuvaletlerinde ayakta ihtiyacını gidermenin yasaklanmasını teklif edildi.
Yöneticilerden Viggo Hansen, amacın insanların yaşam biçimine müdahale değil, daha sağlıklı bir ortamın meydana gelmesi için yapılan bir çalışma olduğunu belirtti.

PEYGAMBER EFENDİMİZİN (A.S) SÜNNETİ

Peygamberimiz (as) Allah’ın emri ile ümmetine her konuda yapması gerekenleri öğretmiş, hatta tuvalet adabına kadar en ince konularda “edeb” dersi vermiştir. Bu nedenle Selman-ı Farisi’ye (ra) bir müşrik alaylı bir şekilde “görüyorum ki dostunuz Muhammed size helada nasıl oturacağınızı bile öğretiyormuş”  dediği rivayet edilmiştir.

İslam temizliğe çok önem vermiştir. Küçük abdesti oturarak yapmayı tavsiye ettiği gibi, idrar yolunda idrarın kalmaması ve tamamen temizlenmesi için bir miktar beklemek gerekir. Buna “İstibra” adı verilir. Zira özürlülük hali söz konusu olmazsa idrar sızıntısı abdesti bozar. İdrar sızıntısının elbiseyi kirletmemesi ve abdesti bozmaması için öksürmek ve biraz hareket etmek gerekir. Peygamberimiz (sav) “İdrardan sakındırmış ve kabir azabının çoğunun sıçrantılardan kaçmamaktan  kaynaklandığını" belirtmiştir.

Ne gariptir ki dünya asırlar önce bilinen bir kısım yüksek hakikatlere, yeni muttali oluyor. Efendimiz Muhammed Mustafa (sav) ayakta bevletmeyi yasaklamışlardı. İbadetlerin kabul olabilmesi için temizlik şart.
Allahü Teâlâ’nın huzuruna çıkarken beden ve elbise temizliğinden, Abdest alınan suya kadar her şeyin temiz olması gerekmektedir. Bu bakımdan ayakta bevletmek temizliğe ve ibadete mani olduğu gibi sağlık açısından da büyük sıkıntılara yol açmaktadır.
Peygamber efendimiz necasetin, şiddetlisinden saydığı idrar sıçramasından kaçınılmaması halinde, uğranılıcak azabı da hatırlatmaktadır.
وَعَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:) اسْتَنْزِهُوا مِن البَوْلِ؛ فَإِنَّ عَامَّةَ عَذَابِ القَبْرِ مِنْهُ(. رَوَاهُ الدَّارَقُطْنِيُّ.
 "Ayakta bevletmeyiniz zira kabir azabının ekserisi bevildendir"buyurmuşlardır.
Abdullah b Abbas (ra) şöyle rivayet etmişlerdir: Resulullah (sav)iki kabrin yanından geçerlerken şöyle buyurdular: Bu kabirlerde yatanlar azap görmektedirler.
Resulullah (sav) daha sonra şöyle devam etti: Evet bunlardan birisi, insanlar arasında söz taşırdı. Diğeri ise bevlinden (İdrarını üzerine sıçratmaktan) sakınmazdı.
 (Buhari,Müslim,Taharet,Nesai)

KABİR AZABI VE İDRARDAN SAKINMAK

Resûlullah (s.a.v.) buyurdular: “İdrar (sıçramasın)dan kaçınınız. Zira kabir azabının çoğu ondandır.”
Ebû Hüreyre (r.a) şöyle anlattı: Bir vakit Resûl-i Ekrem (s.a.v.) ile beraber yürüyorduk. İki kabrin yanından geçerken Resûlullah (s.a.v.) durdu, biz de durduk. Sonra Resûlullah’ın (s.a.v) rengi değişmeye, hatta elbisesinin kolu titremeye başladı.
“Yâ Resûlallah neyiniz var?” diye sordum.
“Benim duyduğumu siz duymuyor musunuz?” buyurdu.
“Sizin duyduğunuz nedir, Yâ Resûlallah” dedik.
“Bu iki adam kabirlerinde küçük bir günah sebebiyle şiddetli bir azap görüyorlar.” buyurdu.
“Niçin azap görüyorlar?” dedik.
“Birisi idrardan sakınmazdı, diğeri de dili ile insanlara eza verir ve koğuculuk (laf taşıyıcılık) ederdi.” buyurdu.
Sonra Resûlullah (s.a.v.) iki taze hurma dalı istedi. Her birinin kabri üzerine birer parça dikti.
“Bunun onlara faydası olur mu?” dedik.
“Evet, bunlar yaş olarak kaldıkça azapları hafifler.” buyurdular.
Hicrî:25 Zilhıcce 1434   •Fazilet Takvim

 Çömelerek idrar yapmanın tıbbi yönü:
Çömelince karın kasları kasılır, dizler karına tazyik yaparlar; dolayısıyla mesane baskı altında kalır. Bevletme sonucunda mesane tam boşaldığından mesanede artık idrar kalmaz. Bu ise idrar yolları mesane taşlarının oluşmasını önlediği gibi, prostad hastalığı olanlarda şikâyetlerin azalmasında etkili olur. Çömelerek idrar yaparken hafif sol tarafa meyil edilmelidir. İdrar yollarının anatomisine (yapısına)en uygun olan budur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder