3 Temmuz 2025 Perşembe

MUHARREM AYININ 9. VE 10. GECELERİNİN İHYÂSI


 

قال رسول الله صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَلَا أُخْبِرُكُمْ بِمَا يُذْهِبُ وَحَرَ الصَّدْرِ صَوْمُ ثَلَاثَةِ أَيَّامٍ مِنْ كُلِّ شَهْرٍ. (ن)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : سزه ، قلبنزده كى كين و دشمانليغى كيده رجك شئ خبر وره يممى ؟ ( او شى ) هر آيدان أؤج كون ( اون أؤج ، اون دورت و اون بشنجى كونلرى ) اوروج طوطمقدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Size, kalbinizdeki kin ve düşmanlığı giderecek şeyi haber vereyim mi? (O şey) her aydan üç gün (on üç, on dört ve on beşinci günleri) oruç tutmaktır.”

(Sünen-i Nesâî)

Hicrî:  08  Muharrem   1447  Fazilet Takvim

 

 

MUHARREM AYININ 9. VE 10. GECELERİNİN İHYÂSI

 

Muharrem ayının 9. ve 10. geceleri, birer tesbîh namazı kılınmalıdır. Yine 9. ve 10. geceleri teheccüd vaktinde, Allah rızası için 4 rekât namaz kılınır. Her rekâtte Fâtiha-i şerîfeden sonra 50’şer İhlâs-ı şerîf okunur.

Bu günlerde Hatm-i Enbiyâ’ya devam etmelidir. Bilhâssa 9. günü, 10. güne bağlayan akşam, (yani 10. gece) Hatm-i Enbiyâ yapılması çok faziletlidir.

Muharrem ayı içerisinde mümkün olduğu kadar çok istiğfâr etmelidir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Muharrem ayının onuncu günü (Âşûrâ günü), önceki bir gün yahut sonraki bir gün ile birlikte oruç tutmak sünnettir. Yalnız Âşûrâ günü oruç tutmak, tenzîhen mekruhtur. Hadîs-i şerîfte, “Âşûrâ orucunu tutunuz ve ona, dokuzuncu yâhut on birinci günü ilave ederek Yahûdîlere muhalefet ediniz, onlara benzemeyiniz.” buyurulmuştur. (Nîmet-i İslâm)

 

ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN FAZİLETİ

 

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Medîne-i Münevvere’ye hicret buyurduğunda, Yahûdîlerin, Âşûrâ günü oruç tuttuklarını gördü ve “Bu, ne orucudur?” diye sordular.

“Bugün, büyük bir gündür. Bugün, Allâh Azze ve Celle’nin, İsrâîloğullarını Firavun’dan kurtardığı gündür. Mûsâ (a.s.), (Allâh’ın bu lütfuna şükür için) oruç tutmuştur (biz de tutarız).” dediler.

Peygamberimiz (s.a.v.), “Mûsâ (aleyhisselâm’ın sünnetini ihyâ)ya sizden daha lâyıkız.” buyurdu ve o gün oruç tuttu. Ashâb’ına da tutmalarını emreyledi. Böylece Âşûrâ orucu vacip oldu. Ancak Ramazan ayı orucu farz kılındıktan sonra Âşûrâ günü oruç tutmak, vacip olmaktan çıkmış, Muharrem ayının 9. günü ile birlikte tutmak sünnet olmuştur.

Âşûrâ günü infâkta bulunanlara ve ibadet edenlere, Allâhü Teâlâ, büyük sevaplar ihsan eder. Peygamberimiz (s.a.v.), “Her kim Âşûrâ günü çoluk-çocuğuna cömert davranırsa, Allâhü Teâlâ, senenin tamamında ona rızık genişliği verir.” buyurmuştur. Süfyân-ı Sevrî (rah.), “Biz, bunu elli sene tatbik ettik, rızık genişliğinden başka bir şey görmedik.” demiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder