29 Mayıs 2025 Perşembe

KURBANDA TEMİZLİK VE ETİN MUHAFAZASI


 

قال رسول الله صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : وَإِذَا ذَبَحْتُمْ فَأَحْسِنُوا الذَّبْحَ وَلْيُحِدَّ أَحَدُكُمْ شَفْرَتَهُ وَلْيُرِحْ ذَبِيحَتَهُ. (م)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : بر حيوانى بوغازلاياجاغنز ( قربان أده جكنز ) زمان ( أزيت أتمدن ) كوزلجه كسينز . كسجك الاننز ، بجاغنى كوزلجه بله سين و بويلجه كسه جكى حيوانى راحات أتديرسين ( اونه أزيت جكديرمسين . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Bir hayvanı boğazlayacağınız (kurban edeceğiniz) zaman (eziyet etmeden) güzelce kesiniz. Kesecek olanınız, bıçağını güzelce bilesin ve böylece keseceği hayvanı rahat ettirsin (ona eziyet çektirmesin).”

(Sahîh-i Müslim)

Hicrî:  02  Zilhicce   1446  Fazilet Takvim

 

 

KURBANDA TEMİZLİK VE ETİN MUHAFAZASI

 

Kurban olarak, hastalıksız ve sağlık kontrolleri yapılmış hayvanlar alınmalıdır. Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, parçalanması, etin nakli, muhafazası ve pişirilmesinde temizliğe son derece dikkat edilmelidir.

Sakatat ile etler, aynı yerde bulundurulmamalıdır.

Kesme, yüzme ve parçalama işleri, serin yerlerde yapılmalı; kan, bağırsak vs. şeyler, gelişi güzel etrafa atılmamalı ve akarsulara dökülmemelidir.

Etler, kesildiği sıcaklıkta buzdolabına, poşet içine veya hava almayacak şekilde büyük parçalar hâlinde üst üste konulmamalıdır. Etin sıcaklığı düştükten sonra buzdolabına konulup 12 saat dinlendirilmelidir. Hemen yenilmeyecek etler, bu dinlendirmeden sonra, ihtiyaca uygun miktarlarda porsiyon yapılarak derin dondurucuya konulmalı veya kavurma yapılarak muhafaza edilmelidir.

Et, buzdolabında 2-3 gün, kıyma ise 1 gün dayanır. Eğer hemen kullanılmayacaksa küçük paketlerde, dondurucuda saklanmalıdır. Donmuş etler, çözülmesi için dondurucudan çıkarılıp buzdolabında bekletilmeli, kalorifer ve soba üzerinde, oda sıcaklığında veya ılık suda bekletilmemelidir.

Pişmiş etler sıcak iken, derin dondurucuya konulmamalı, oda sıcaklığında 2 saatten fazla da bekletilmemelidir.

Çiğ eti hazırlamadan önce ve sonra, eller iyice yıkanıp kurulanmalıdır. Çiğ etler için kullanılan bıçak ve kesme tahtası yıkanmadan, meyve ve sebzeler için kullanılmamalıdır. Mümkünse et için ayrı bir kesme tahtası olmalıdır.

 

KURBAN ETİNİN TAKSÎMİ

 

Kurban etinin üçe taksîmi müstehabdır:

Üçte biri, sadaka olarak verilir. Üçte biri, akraba ve dostlara hediye edilir veya ziyafet verilir. Üçte biri de nafakaları (geçimleri), üzerine vacip olan kimselere yedirilir.

Kurban etinin bir kısmını hediye etmek veya etin tamamını bağışlamak câizdir.

Kurban kesen, ihtiyaç sahibi ise kurbanın tamamını ev halkına yedirmesi müstehabdır ve daha faziletlidir.

Hicrî:  02 Zilhicce  1446  Fazilet Takvim

 

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder