14 Mayıs 2017 Pazar

KUR’ÂN’LA AMEL EDİLDİĞİ GİBİ SÜNNET İLE DE AMEL EDİLİR




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: رَحْمَةُ اللهِ عَلَى خُلَفَائِي قِيلَ وَمَنْ خُلَفَاؤُكَ يَا رَسُولَ اللهِ؟ قَالَ الَّذِينَ يُحْيُونَ سُنَّتِي وَيُعَلِّمُونَهَا النَّاسَ. (كنز)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر ."     الله تعالى نيك رحمتى حاليفه لريمه اولسون ." بيوردولر ." سنين حليفه لرين كيم در يا رسول الله ؟ " دنلدى ." اونلر بنم سنتمى إحيا أدنلر و إنسانلره اؤكرتنلردر ." بيوردولر ."
Resûlullâh Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Allâhü Teâlâ’nın rahmeti halifelerime olsun.” buyurdular. “Senin halifelerin kimdir yâ Resûlallah?” denildi. “Onlar benim sünnetimi ihya edenler ve insanlara öğretenlerdir.” buyurdular.
(Hadîs-i Şerîf, Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî:   18  Şaban   1438  Fazilet Takvimi 

KUR’ÂN’LA AMEL EDİLDİĞİ GİBİ SÜNNET İLE DE AMEL EDİLİR


İrbaz bin Sâriye (r.a.) anlattı: Resûlullah ile Hayber'e inmiştik. Yanında da Ashâbından bazıları var idi. Hayber'in reisi inatçı ve kâfir bir adamdı. Resûlullâh'a (s.a.v.) gelerek: “Ey Muhammed, hayvanlarımızı kesmeniz, meyvelerimizi yemeniz, kadınlarımıza vurmanız caiz midir?” dedi. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.v.) gazablanıp:
“Ey İbn-i Avf, atına bin ve şöyle seslen: ‘Haberiniz olsun, cennet mü'minden başkasına helal değildir. Namaz için toplanınız.” buyurdular.
Ashâb-ı Kirâm toplandılar. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), imam olup namaz kıldırdı. Sonra ayağa kalkıp buyurdular ki: “(Ey ümmet ve Ashâbım), sizden biriniz koltuğuna yaslanır da Allâhü Teâlâ Hazretlerinin Kur’ân-ı Kerîm den sadece herkese zahir olan (herkesin anlayabileceği şeyleri) haram kıldığını, onlardan başka haram olmadığını mı zanneder!
İyi biliniz ki, vallâhi muhakkak ben (başkalarının Kur’ân-ı Kerîm’den anlayıp çıkaramadıkları) pek çok emirleri teblîğ eyledim. Allâh’ın kitabından alarak size pek çok şeyleri emrettim, pek çok şeylerden de nehyettim ki onlar Kur’ân’da açıkça yasaklananlar kadardır veya daha ziyâdedir.
Bilmiş olunuz ki muhakkak Cenâb-ı Hak, ehl-i kitâbın Yahudi ve Hıristiyanların evlerine izinsiz girmenizi, çoluk çocuklarına eziyet etmenizi ve üzerlerine düşen vazifeleri eda ettikleri (vergi ve haraç verdikleri) takdirde mallarını ve hatta meyvelerini yemenizi helâl kılmadı”
(Sünen-i Ebî Davud)

HAZRET-İ ALİ’NİN TEVÂZUU

Ebû Abdullah bin Cafer anlatıyor:
Hz. Ali (k.v.) bir gün pazara gitti. Altı dirhem vererek beyaz pamuktan dikilmiş iki gömlek satın aldı. Sonra hizmetçisine: “Ey Esved, bunlardan hangisini istersen al.” dedi. Kölesi daha iyi olanı aldı. Hz. Ali de diğerini giydi.
(T. Gâfilîn)
Hicrî:   18  Şaban   1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder