5 Mayıs 2017 Cuma

CUMA, GÜNLERİN EFENDİSİDİR”





قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ مِنْ أَفْضَلِ أَيَّامِكُمْ يَوْمَ الْجُمُعَةِ فَأَكْثِرُوا عَلَيَّ مِنَ الصَّلَاةِ فِيهِ فَإِنَّ صَلَاتَكُمْ مَعْرُوضَةٌ عَلَيَّ. (د)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر ."     محقق جمعه كونى أك فضيلتلى كونونزدر . اؤيليسه او كونده بانه جوقجه صلوات اوقويونوز زيرى اوقوديغونوز صلواتنز بانه عرض اولونور ."
Resûlullâh Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak cuma günü en faziletli gününüzdür. Öyleyse o günde bana çokça salevât okuyunuz. Zira okuduğunuz salevâtınız bana arz olunur.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Ebû Dâvûd)
Hicrî:   09  Şaban   1438  Fazilet Takvimi 

“CUMA, GÜNLERİN EFENDİSİDİR”


Cebrâil Aleyhisselam cuma gününün, Allâhü Teâlâ tarafından Peygamberimize ve ümmetine bir bayram kılındığını, ayrıca melekler katında da günlerin efendisi olduğunu bildirmiştir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
• “Allâhü Teâlâ her cuma günü altı yüz bin kişiyi cehennemden âzad eder.”
• “Cuma günü vefat eden kimseye Allâhü Teâlâ şehid sevabı yazar ve onu kabir fitnesinden muhafaza eder.”
• “Cuma gününden daha faziletli bir gün üzerine güneş ne doğar ne de batar.”
• “Muhakkak cuma günü, günlerin efendisidir. Allâhü Teâlâ katında Kurban ve Ramazan bayramı günlerinden daha büyüktür. O günde beş haslet vardır:
Allâhü Teâlâ, Âdem Aleyhisselâm'ı o günde yarattı,
Cennetten yeryüzüne o günde indirdi ve o günde vefat ettirdi.
Cuma gününde öyle bir zaman vardır ki bir kul o anda haram bir şey istemedikçe muhakkak Allâhü Teâlâ onun isteğini verir; duâsını kabul eder.
Kıyamet de, cuma günü kopacaktır. Bu yüzden mukarreb melekler, gökler, yerler, rüzgâr, dağlar ve denizler hepsi cuma gününden korkarlar. (İbn-i Mace)
Hazret-i Ka'b'dan (radıyallâhü anh): Allâhü Teâlâ beldelerden Mekke'yi, aylardan Ramazan'ı, günlerden cumayı fazîletli kılmıştır.

BİLMECELER:

• Gökten düştü on iki elma, onbirini yedik, birini yemedik? (Ramazan)
• Abdest alır, namaz kılmaz, cemaatten geri durmaz? (Cenâze)
Hicrî:   09  Şaban   1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder