6 Mayıs 2017 Cumartesi

MUKADDESÂTA HÜRMETİN EHEMMİYETİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: وَقِّرُوا مَنْ تَعَلَّمُونَ مِنْهُ الْعِلْمَ وَوَقِّرُوا مَنْ تُعَلِّمُونَهُ الْعِلْم   ) كنز )
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر ."     كندسندن علم اؤكرنديكمز كمسيه حورمت أدينز . كندسينه علم اؤكرتديكنز كمسيه ده شفقتلى اولونوز ."

Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kendisinden ilim öğrendiğiniz kimseye hürmet ediniz. Kendisine ilim öğrettiğiniz kimseye de şefkatli olunuz.” (Hadîs-i Şerîf, Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî:   10  Şaban   1438  Fazilet Takvimi 

MUKADDESÂTA HÜRMETİN EHEMMİYETİ


Allâhü Teâlâ mukaddes olduğu gibi, onun bütün isimleri de mukaddestir. Yine, Allâhü Teâlâ'nın kitapları, peygamberleri, velileri, İslâm ibâdetleri, İslâm mabetleri de mukaddestir.
Bütün Müslümanlar, mukaddesâta son derece hürmet etmekle mükelleftir.
Ecdadımız mukaddesâta çok dikkat etmişler, husûsi ile Kur'ân-ı Kerîm'e hürmetsizlikten son derece kaçınmışlardır. Bilhassa Osmanlı Devleti'nde mukaddesâta layık olduğu alâka ve hürmette çok îtina göstermişlerdir. Sultan İkinci Abdülhamid Han'ın Mushaf-ı Şeriflerin tamirine dâir şu emri bunun güzel bir numunesidir:
İstanbul ve üç beldede (Eyüp, Galata, Üsküdar) bulunan cami ve mescidlerde mevcud Kur'ân-ı Kerîm nüshalarından büyük kısmı esasen sahip oldukları manevî kudsiyetten başka cilt ve hüsn-i hat (yazısının güzelliği) cihetiyle de emsâline tesadüf edilemeyecek derecelerdedir.
Bununla beraber bunlardan bazılarının zamanla ciltlerinin değiştirilmesinin icap ettiğini Sultan İkinci Abdülhamid Han işitince hemen bütün cami ve mescidlerde bulunan Kur'ân-ı Kerîmlerin yeniden ciltlenmesi ve Kur'ân-ı Kerîm mevcud olmayan camilere de tedarik edilerek hediye edilmesini emretmiştir. (Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi)

YEŞİL ÇAYLI LİMONATA
Malzemeler:

5 su bardağı su
4 yemek kaşığı veya 4 poşet yeşil çay
3 dal kıyılmış taze nane
1 küçük parça kıyılmış taze zencefil ve 1 çay bardağı taze sıkılmış limon suyu.
Hazırlanışı: 2,5 bardak su kaynatılır. Yeşil çay nane ve zencefili ekleyip 30 dakika demlendikten sonra süzerek bir sürahiye alınır. Üzerine limon suyu ve 2,5 bardak su eklenir. Buzdolabında soğuduktan sonra ince limon dilimleri ekleyerek içilir.
Hicrî:   10  Şaban   1438  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder