22 Mayıs 2017 Pazartesi

GÜNLÜK, SENELİK, ÖMÜRLÜK VE EBEDÎ PİŞMANLIK



قَالَ اللهُ تَعَالَى: قُلْ إِنَّ رَبِّي يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَيَقْدِرُ لَهُ وَمَا أَنْفَقْتُمْ مِنْ شَيْءٍ فَهُوَ يُخْلِفُهُ وَهُوَ خَيْرُ الرَّازِقِينَ. (سورة السبأ, ٣٩ )
الله تعالى شويله بيوردى : ( مَآلا )  ."  ( حبيبم )  دكى : شبهه يوقكى ربيم قوللرندان ديلديكينه رزقى هم كنشلتر و هم دارالتر . و بر شيدن نه إنفاق أدر ( ورير ) سنز او ، اونون مقابلنى ( قارشليغنى ) ورير . و او ، رزق ورنلريك أم خيرلسى در ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “(Habibim) De ki: Şüphe yok ki Rabbim kullarından dilediğine rızkı hem genişletir ve hem daraltır. Ve bir şeyden ne infak eder (verir) seniz o, onun mukâbilini (karşılığını) verir. Ve o, rızık verenlerin en hayırlısıdır.” 
(Sebe’ Sûresi, âyet 39)
Hicrî:   26  Şaban   1438  Fazilet Takvimi 

GÜNLÜK, SENELİK, ÖMÜRLÜK VE EBEDÎ PİŞMANLIK


İnsanın vaktini zâyi edip varını yoğa satması, ömrünü boşa geçirmesi büyük gaflettir. Bir kimse ekilecek vakitte ekmeyip fırsatı geçirdikten sonra toprağa tohum atsa fayda etmez, mahsul yerine pişmanlık alır. Amma anbardaki mevcûd arpa ve buğdayı vaktinde toprağa atsa, eldekini telef etmemiş, belki muhafaza etmiş olur. Zira harman vaktinde mahsul kat kat olur.
Nedâmet (pişmanlık) dörttür:
Biri günlük nedâmettir: Bir kimse evinden yemek yemeden dışarı çıkar. Akşama kadar açlık çeker ve bir şey yemeden çıktığına pişman olur.
Biri de senelik nedâmettir: Ekini vesair tohumları vaktinde ekmemektir.
Biri de ömürlük nedâmettir: Meşrebine uymayan kadın ile evlenmektir.
Biri de ebedî nedâmettir: Allâhü Teâlâ'nın emrini terk etmektir. Bundan Allâh'a sığınırız.
Gerek dünya ve gerek dîni hakkında vaktini zâyi eden, boş geçirenler nedâmet fırınına düşerler ve tahassür (pişmanlık) ateşinde pişerler. Binâenaleyh tevbede acele edip elinden geldiğince âhirete hazırlanmak lazımdır.

ŞA’BÂN AYININ 27’NCİ GECESİNDE KILINACAK NAMAZ

Şa'bân'ın 27'nci gecesi, akşam ile yatsı arasında iki rek'at teşekkür namazı kılınır. Fatiha'dan sonra istediği her hangi bir sûreyi okur.
Namaza “Yâ Rabbi, beni Resûl-i Zîşân Efendimizin ayının sonuna yaklaştırdın. Resûlullah Efendimiz'i ve mübârek ayını bana hem şefeatçi ve hem de şâhid eyle.” diye niyet edip tekbir alır. Namazdan sonra:
70 defa İstiğfâr-ı şerîf: “Estağfirullâhe'l-azîm ve etûbü ileyk.”
100 defa da: “Allâhümme salli alâ rûh-i Muhammedin fil-ervâh ve salli alâ cesed-i Muhammedin fil-ecsâd ve salli alâ kabr-i Muhammedin fil-kubûr.” salevât-ı şerîfesini okuyup “Yâ Rabbi, senin huzûr-ı sırr-ı ehadiyyetine ilticâ ediyorum” denir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   26  Şaban   1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder