25 Haziran 2015 Perşembe

SADAKA VEREN ASHÂB-I KİRÂM (R. ANHÜM)



قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: كُلُّ عَمَلِ ابْنِ آدَمَ لَهُ إِلَّا الصَّوْمَ فَإِنَّهُ لِي وَأَنَا أَجْزِي بِهِ وَلَخُلُوفُ فَمِ الصَّائِمِ أَطْيَبُ عِنْدَ اللهِ مِنْ رِيحِ الْمِسْكِ . (خ)
"آدم اوغلونون هر عملى كندسى ايجن در آنجاق اوروج خارج زيرا او بنم ايجن در و مكافاتنى آنجق بن وريرم اوروجلونون آغز قوقوسو الله قاتنده مسك قوقوسون دان ألبتده داها كوزل در ."
Âdemoğlunun her ameli kendisi içindir. Ancak oruç hâriç. Zira o benim içindir ve mükâfâtını ancak ben veririm. Oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan elbette daha güzeldir.” 
 (Hadîs-i Kudsî, Sahîh-i Buhârî)
Hicrî: 7 Ramazan  1436   Fazilet Takvimi 

SADAKA VEREN ASHÂB-I KİRÂM (R. ANHÜM)


Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) bir gün insanları sadaka vermeye teşvik etmişlerdi. Bunun üzerine Abdurrahman bin Avf (r.a.) dört bin dirhem getirmiş ve:
“Sekiz bin dirhemim vardı. Dördünü Rabbime ödünç verdim, dördünü de ailem için ayırdım.” demişti. Resûlullâh (s.a.v.):
“Allâhü Teâlâ verdiğini de, yanında tuttuğunu da senin için mübarek kılsın” diye duâ buyurdular. Bu duâ bereketiyle öyle zenginliğe nâil oldu ki vefatında yalnız dördüncü zevcesine seksen bin dirhem verilmişti.
Âsım bin Adiy de (r.a.) yüz vesk (yirmi ton) hurma sadaka vermişti.
Ebû Ukayl-ı Ensârî (r.a.) de bir sâ’ (Yaklaşık 3 kg.) hurma getirmiş: “Bu gece bir zâtın hurmalığını suladım. Karşılığında iki sâ’ hurma aldım. Birini aileme ayırdım, birini de Rabbime ödünç verdim.” demişti. Resûlüllâh (s.a.v.) da diğer sadakaların üzerine dökmesini emretmişlerdi.
Münâfıklar ise “Abdurrahman ve Âsım, sadakalarını sırf riyâ ve süm’a (gösteriş ve duyuruş) için getirdiler. Allâh’ın ve resûlünün Ebû Ukayl’in bir sâ’ hurmasına ihtiyaçları yoktur. Fakat o da kendine sadaka veriyor desinler diye getirdi” diye ileri geri lâf etmişlerdi.
Bunun üzerine Tevbe sûresinin 79. âyeti nâzil oldu -meâli-:
“O münâfıklar ki müminlerden fazlaca sadaka verenlerle bir türlü ve güçlerinin yetebildiği kadar verenlerle başka türlü laf atarak eğlenirler, Allâhü Teâlâ onları maskaraya çevirir ve onlar için pek şiddetli bir azab vardır.”

SAĞLIĞIMIZ: İFTAR VE SAHURDA DİKKAT!

İftara hurma, zeytin, 1 kâse çorba, 1 parça yağsız peynir ve 1 dilim kepekli ekmek gibi hafif bir şey ile başlamalı. Mümkünse ara verip akşam namazını kıldıktan sonra yemek yemelidir.
İftar ve sahur arasında bol bol su ve sıvı almalıdır.
Kılınan teravih namazı yemeğin hazmedilmesine yardımcı olur.
Ramazan ayı boyunca mutlaka sahura kalkmalı ve sahurda da hafif ama tok tutan kahvaltılıklar ve lifli gıdalar almalıdır. Sahurda susamaya sebep olacak ağır yemekler, kızartma ve hamur işlerinden uzak durmalıdır.
Hicrî: 7 Ramazan  1436   Fazilet Takvimi 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder