6 Haziran 2015 Cumartesi

AMEL DEFTERİ KAPANMAYANLAR




قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:    إِذَا مَاتَ الْإِنْسَانُ اِنْقَطَعَ عَنْهُ عَمَلُهُ إِلَّا مِنْ ثَلَاثَةٍ إِلَّا مِنْ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ. (م)
" انسان اؤلدوغى زمان اونون عملى كسيلر عمل دفترى قابانر آنجق اؤج شى خارج در صدقئ جاريه ( وقف كبى فائده سى دواملى اولان حير ) كندسندن فايداله نلان علم وكندسينه دعا ادن صالح أولاد . "
İnsan öldüğü zaman onun ameli kesilir; amel defteri kapanır. Ancak üç şey hâriçtir: Sadaka-i câriye (vakıf gibi faydası devamlı olan hayır), kendisinden faydalanılan ilim ve kendisine duâ eden sâlih evlâd.” 
 (Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Müslim)
Hicrî: 19 Şaban  1436   Fazilet Takvimi 

AMEL DEFTERİ KAPANMAYANLAR


Enes Bin Mâlik (r.a.) buyurdular:
“Şu yedi kişinin, öldükten sonra da amel defterine sevap yazılır.
1- Mescid yaptıran kimse: Orada namaz kılındığı müddetçe kendisine sevap yazılır.
2- Su kanalı yaptıran kimse: Kanaldan su aktığı, insanlar da içtiği ve faydalandığı müddetçe kendisine sevap yazılır.
3- Kur’ân-ı Kerîm’i güzelce yazan kimse: Kur’ân-ı Kerîm okunduğu müddetçe kendisine sevap yazılır.
4- Su kuyusu açtıran; çeşme yapan kimse: Oradan su aktığı müddetçe kendisine sevap yazılır.
5- Ağaç diken kimse: Ondan insanlar ve hayvanlar istifade edip meyvesinden yedikleri müddetçe kendisine sevap yazılır.
6- İlim öğreten kimse: Öğrettiği ilimle amel edildiği müddetçe kendisine sevap yazılır.
7- Öldükten sonra kendisine istiğfar ve dua edecek bir evlat bırakan kimse: Evlat sâlih olup babası kendisine Kur’ân-ı Kerîm’i ve diğer ilimleri öğretse, çocuğun sevabından hiçbir şey eksilmeden aynı sevap babasına da verilir.
Ancak babası Kur’ân-ı Kerîm’i ve diğer ilimleri öğretmez de kötülüğü öğretirse çocuğa yazılan günahtan hiçbir şey eksilmeden aynı günah babasına da yazılır.

MUTFAĞIMIZ:  Patatesli Sulu Köfte (5 kişilik)

Malzemeler: 250 gr. kıyma, 3-4 adet patates, 1-2 adet kuru soğan, 3 yemek kaşığı ince bulgur, 2 yemek kaşığı domates salçası, 3 yemek kaşığı zeytin yağı, 2 yemek kaşığı un. Tuz, karabiber, pul biber.
Yapılışı: Kıyma, bulgur ve baharatlar ile birlikte yoğrulur. Sonra küçük bir parça alınıp avuç içinde yuvarlanır, köfte şekline gelince una bulanır. Bir tencerede soğanlar kavurulup salça eklenir, bir müddet daha kavurduktan sonra küp gibi doğranmış patatesler eklenir. Patatesler kavrulunca üzerini geçene kadar sıcak su konulur. Kaynadıktan sonra köfteler ilave edilir ve kısık ateşte pişirilir. Suyu azalırsa sıcak su eklenir.
Hicrî: 19 Şaban  1436   Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder