26 Mart 2015 Perşembe

ŞEHİDLİK MERTEBESİ KAZANANLAR



قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  مَنْ مَاتَ مَرِيضًا مَاتَ شَهِيدًا وَوُقِيَ فِتْنَةَ الْقَبْرِ وَغُدِيَ وَرِيحَ عَلَيْهِ بِرِزْقِهِ مِنَ الْجَنَّةِ. (هـ )
" حسته إيكن وفات أدن شهيت اولراق اؤلؤر قبر عذابندان قورونور وه كندسينه صباح و آقشام رزقى جنتدن كلر."
Hasta iken vefat eden şehit olarak ölür, kabir azabından korunur ve kendisine sabah ve akşam rızkı cennetten gelir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî: 6 Cemâziyelâhir 1436   Fazilet Takvimi  

ÂHİRETTE ŞEHİDLİK MERTEBESİ KAZANANLAR


Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) “Aranızda kimi şehîd sayarsınız?” buyurdular.
Ashâb-ı Kirâm: “Allâh yolunda öldürüleni” deyince;
“Öyle ise ümmetimin şehîdleri pek azdır. (Halbuki) Allâh yolunda öldürülmek şehîdliktir, tâûn(veba)dan ölmek şehîdliktir, kadının lohusa iken ölmesi şehîdliktir, yanarak ölmek şehîdliktir, boğularak ölmek şehîdliktir, veremden ölmek şehîdliktir, iç hastalıklardan ölmek şehîdliktir.”
“Ölüm vaktinde sağına soluna bakıp da tanıdığı kimseyi göremeyen; âilesini, evladını anıp kederlenen, vatanından uzakta, yalnız, kimsesiz ve Rabbine teslîm olmuş garip Müslümanın ölümü şehîdliktir.”
“Hummâ (ateşli hastalık)tan ölmek şehidliktir.”
“Allâh yolunda cihad ederken bineğinden düşüp de ölen kimse şehîddir.”
“Murâbıt (düşman karşısında nöbetçi) olarak ölen şehîd olarak vefat etmiştir.”
“Allâh yolunda bir gün murâbıtlık (düşman karşısında nöbet beklemek), bir ay gündüzleri oruç tutmak ve geceleri de namaz kılmak gibidir. Kim murâbıt olarak ölürse mutâd olarak işlediği ameli kıyâmet gününe kadar işlemiş gibi sevap olarak yazılır. Kabirde fettândan da (Münker ve Nekîr’den) emîn olur, kıyâmet gününde şehîd olarak diriltilir.”
“Dağ başlarından (yükseklerden) düşerek ölen, vahşî hayvanların yediği ve denizlerde boğularak ölen kimse Allâh katında şehîddir.”
“Kadın hamileliğinden kurtuluncaya ve doğum yapıncaya değin Allah yolunda murabıt (nöbet bekleyen) gibidir. Eğer bu arada ölürse ona şehîd sevabı vardır.” (Ebvâbü’s-Saâde fî Esbâbi’ş-Şehâde, Süyûtî)
Hicrî: 6 Cemâziyelâhir 1436   Fazilet Takvimi  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder