5 Mart 2015 Perşembe

İLİM VE ÂLİME HÜRMET



قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: تَعَلَّمُوا الْعِلْمَ، وَتَعَلَّمُوا لِلْعِلْمِ السَّكِينَةَ وَالْوَقَارَ، وَتَوَاضَعُوا لِمَنْ تَعَلَّمُونَ مِنْهُ. (طس)
" علم اؤكرننز علم ايجون حضور سكون ووقر ده اؤكرننز كندسندن علم اؤكرندكنز كمسيه قارشى متواضع اولونوز ."
İlim öğreniniz. İlim için huzur, sükûn ve vakar da öğreniniz. Kendisinden ilim öğrendiğiniz kimseye karşı mütevâzı olunuz.” 
(Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu’cemu’l-Evsat)
Hicrî: 14 Cemâziyelevvel 1436   Fazilet Takvimi  

İLİM VE ÂLİME HÜRMET


İlim öğrenen kimse, ilme, âlimlere ve hocasına hürmet etmelidir. Yoksa ilim öğrenemez ve öğrendiği ilimden istifade edemez. Hikmet ehli: “İlimden bir şey elde eden ona ancak hürmetle kavuşmuştur; kaybeden de hürmet ve edebi terk ettiği için kaybetmiştir.” demişlerdir.
Hocaya hürmet, ilme hürmet demektir. Hz. Ali (r.a.) “Bana bir harf öğretenin kölesi olurum.” buyurmuşlardır. İhtiyaç duyduğun dînî bir meseleden sana bir harf öğreten kimse dinde senin babandır.
Âlimlerden biri şöyle demiştir:
“Oğlunun âlim olmasını isteyen kimse âlimlerin gariplerini, fakirlerini gözetsin, onlara ikram ve hürmet etsin, yardımda bulunsun. Oğlu âlim olmazsa torunu âlim olur.”
Hocanın önünden yürümemek, onun yerine oturmamak, izni olmadan söze başlamamak, huzurunda fazla konuşmamak, yorgun olduğu anda sual sormamak da hürmettir.
Talebe, hocasının rızasını kazanmaya gayret etmeli, öfkelendirmemeli, dine uygun olan emirlerini yerine getirmelidir.
Hocasını rahatsız eden talebe, ilmin bereketinden mahrum kalır, ilminden de bir fayda elde edemez.
Kitaplara hürmet, ilme hürmet demektir. İlim talebesi, hürmet icap eden kitabı abdestsiz tutmamalıdır.
Ayaklarını kitaba doğru uzatmamak, (Kur’ân-ı Kerîm’i ve) tefsir kitaplarını diğer kitapların en üstüne koymak ve bunların üzerine hiçbir şey koymamak da yine ilme hürmettir.
İlim tahsil ederken arkadaşlarına da hürmet etmek ilme hürmettir.
İlim ve hikmeti tazim ve hürmetle, dikkat ve ciddiyetle dinlemelidir. Her ne kadar bir meseleyi, bir kelimeyi bin defa bile dinlese yine hürmetle dinlemelidir.
Hocasının kendisi hakkında tavsiyelerine uymalı, kötü ahlâktan sakınmalıdır.
Hicrî: 14 Cemâziyelevvel 1436   Fazilet Takvimi  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder