17 Mart 2015 Salı

KÜÇÜKLERE ŞEFKAT BÜYÜKLERE SAYGI VAZİFEMİZ



قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ اَكْرَمَ اَخَاهُ فَاِنَّمَا يُكْرِمُ اللهَ. (كنز)
"كم مؤمن قردشينه إكرام أدرسه الله تعالى يه حورمت أتمش اولور. "
Kim mü’min kardeşine ikrâm ederse, Allâhü Teâlâ’ya hürmet etmiş olur.” 
(Hadîs-i Şerîf, Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî: 23 Cemâziyelevvel 1436   Fazilet Takvimi  

KÜÇÜKLERE ŞEFKAT BÜYÜKLERE SAYGI VAZİFEMİZ


İslâmiyet bir fazilet ve insaniyet dinidir. İnsanlar birbirine hürmet ve merhamette bulunmalıdır. Hususiyle çocuklarımızı güzel bir terbiye ile yetiştirmek bizler için bir vecibedir. Bizden evvel dünyaya gelmiş, bizleri yetiştirmiş, bizler için birer rehber olmuş büyüklerimize hürmet etmek de bizim için mühim bir vazifedir. Büyüklerine hürmet ve muhabbette bulunmayanlar, küçüklerinden hürmet beklememelidirler.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.):
“Bizim küçüklerimize merhamet etmeyen ve büyüklerimizin hakkını bilmeyen kimse bizden değildir.” buyurmuşlardır.
Hâli vakti müsait olduğu halde hanımına, muhtaç olan çocuklarına, anasına, babasına bakmayan bir kimse bunların hayatını tehlikeye düşürmüş olur. Böyle vicdansızlık ise şüphe yok ki büyük bir günahtır. Vicdanı olan bir kimse, böyle hareketlerden kaçınmalıdır. Bir aile reisi, ailesinin ihtiyaçlarını imkânları nisbetinde temin etmekle mükelleftir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.):
“Bir şahsın geçimlerini temin ile mükellef olduğu kimseleri ihmal etmesi, günah olarak yeter.” buyurmuşlardır.
Allâhü Teâlâ İsrâ Sûresi, 24. âyet-i kerîmesinde şöyle buyurmuştur (meâlen): “(Anne ve babanın) İkisine de merhametten tevâzû kanadını indir ve (eğer Müslüman iseler), de ki: Rabbim! İkisine de merhamet buyur (ve benim kalbime onlar için merhamet ver ki onlara) beni küçükken terbiye ettikleri gibi (üzerimdeki haklarına yakışacak şekilde hizmet edeyim).”
Bir Sahâbî Peygamber Efendimize (s.a.v.) şöyle sordu: “Anne ve babama küçüklüğümde bana yaptıkları gibi onların haklarına tam riâyet ederek hizmet ettim. Acaba haklarını ödedim mi?”
Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Haklarını edâ edemezsin. Çünkü onlar senin yaşamanı isteyerek sana hizmet ettiler. Sen onların ölümünü bekleyerek hizmet ettin.” buyurdular.
Hicrî: 23 Cemâziyelevvel 1436   Fazilet Takvimi  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder