9 Mart 2015 Pazartesi

HZ. ÖMER VE NAMAZ



عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ هَجَّرَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَهَجَّرْتُ فَصَلَّيْتُ ثُمَّ جَلَسْتُ فَالْتَفَتَ إِلَيَّ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ اشِكَمَتْ دَرْدْ قُلْتُ نَعَمْ يَا رَسُولَ اللهِ قَالَ قُمْ فَصَلِّ فَإِنَّ فِي الصَّلَاةِ شِفَاءً. (هـ)
" أبوهريره رضى الله عنه آنلاتدى : بركون بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم أركن نمازه قالقطى . بن ده أركن قالقطم وبراز نماز قلدقطن صكره اوطوردوم . بيغمبريمز صلى الله عليه وسلم بانه دونوب باقطى و   قارننمى آغريور . بويوردولر . أوت! يارسول الله ده دم  اؤيليسه قالق نماز قيل جونكى نمازده شفا واردر  بيوردولر "
“Ebû Hüreyre (r.a.) anlattı: Bir gün Peygamberimiz (s.a.v.) erken namaza kalktı. Ben de erken kalktım ve biraz namaz kıldıktan sonra oturdum. Peygamberimiz (s.a.v.) bana dönüp baktı ve: ‘Karnın mı ağrıyor.’ buyurdular. Evet! Yâ Resûlallâh! dedim. ‘Öyleyse kalk, namaz kıl. Çünkü namazda şifa vardır.’ buyurdular.” (Hadîs-i Şerîf,Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî: 18 Cemâziyelevvel 1436   Fazilet Takvimi  

HZ. ÖMER VE NAMAZ


Misver bin Mahreme (r.a.) anlatıyor:
Hazret-i Ömer (r.a.) hançerlendiğinde, zaman zaman bayılıyordu. Ziyaretine gittim. Üzerine bir örtü örtmüşlerdi. Yanındakilere:
“O ne halde?” diye sordum.
“Gördüğünüz gibi.” dediler.
“Namaza çağırdınız mı? Yaşıyorsa, onu namazdan başka hiçbir şey korkutup uyandırmaz.” dedim.
“Ey Emîru’l-müminin! Namaz vakti.” dediler. Bunun üzerine uyanarak:
“Öyle mi? Vallâhi namazı terk edenin İslâm’da nasibi yoktur.” deyip kalktı ve yarasından kanlar akarken namazını kıldı.

Sağlık: ALERJİ NEDİR, ALERJİYE KARŞI NE YAPILIR?

Kapalı ve tozlu yerlerde uzun süre kalmak, evde kedi-köpek gibi ehlî (evcil) hayvan beslemek, yiyecek ve içeceklere katılan kimyevî maddeler, deterjanlar, çevre ve hava kirliliği, zararlı güneş ışıkları alerjik hastalıkların başlıca sebeplerindendir.
Alerji, vücudun zararlı şeylere karşı bir aksülameli (reaksiyonu)dur. Vücut, karşılaştığı zararlı madde ve organizmalara karşı kendisini korumak için antikor üretir. Aynı maddeyle tekrar karşılaştığında bu antikorlar vücudu korumak için harekete geçer. Bu, sağlıklı insanlarda koruyucu bir reaksiyondur. Alerjik bünyeli kişilerde ise, karşılaşılan maddenin vücuda zararlı olup olmadığı anlaşılamadığından zararsız maddelere de reaksiyon olur: Burunda hapşırma ve burun akıntısı; nefes yolunda öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı nefes; deride kaşıntı, kızarıklık ve kabarıklıklar olabilir.
Alerjiniz olduğunu bildiğiniz yiyeceklerden sakının. İlkbaharda, çiçeklerin tozlaşması esnasında mümkün olduğunca açık havaya çıkmayın. Bitkiler ve nem, mantar üremesi için uygun bir yer olduğundan evin kapalı yerlerinde çiçek vb. bulundurmayın. Yastık, çarşaf ve pikelerdeki toz akarlarının ölmesi için yıkama suyu en az 54 derece olmalıdır.
Hicrî: 18 Cemâziyelevvel 1436   Fazilet Takvimi  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder