10 Haziran 2012 Pazar

Mekke de Ziyaret Yerleri ni biliyormusunuz?




http://www.06ibraturizm.com/wp-content/uploads/2012/01/01_Harem-S%C4%B1n%C4%B1rlar%C4%B1n%C4%B1-g%C3%B6steren-harita2.jpg

Harem Bölgesini Gösteren Harita :Mekke’nin sınırları Hz.Peygamber tarafından çizilen çevresine Harem(yasaklanmış, korunmuş, dokunulmaz)adının verilmesinin sebebi,zararlılar dışındaki canlıların öldürülmesi ve bitki örtüsüne zarar verilmesinin haram sayılması,hertürlü tecavüzün yasaklanarak buranın güvenli ve dokunulmaz kılınmasıdır.Kur’ân-ı Kerim”de insanlar için yeryüzünde kurulan ilk mâbedin Mekke’deki mübarek ev (Kâbe) olduğu (Âl-i İmrân 3/96) Kâbe “el-beytül hâram ayeti ile bizlere bildirilmektedir.

http://www.06ibraturizm.com/wp-content/uploads/2012/01/02_Mescid-i-Har%C3%A2m-ve-%C3%A7evresi2.jpg

Mescid-i Hâram ve Etrafı (Hac zamanı)

http://www.06ibraturizm.com/wp-content/uploads/2012/01/03_K%C3%A2be2.jpg

Mescid-i Haram Kâbe’den bir görüntü.

http://www.06ibraturizm.com/wp-content/uploads/2012/01/04_K%C3%A2be-Kap%C4%B1s%C4%B13.jpg

Kâbe’nin Kapısın’dan bir görüntü

http://www.06ibraturizm.com/wp-content/uploads/2012/01/05_H%C3%A2cer%C3%BClesved3.jpg 

Hâcerülesved : Kâbe’nin doğu köşesinde yerden 1,5 m. yükseklikte, gümüşten bir mahfaza içinde tavafın başlangıç ve bitiş noktasını belli eden Hâcerülesved bulunur.

http://www.06ibraturizm.com/wp-content/uploads/2012/01/06_M%C3%BCltezem-ok-ile-i%C5%9Faretli2.jpg

Mültezem : Hâcerülesved ile Kâbe kapısı arasında kalan 2 metrelik kısma “mültezem” ‘sıkı sıkıya yapışılan yer) adi verilir. Bazı hadislerde Mültezemin duaların kabul edildiği mübarek bir yer olduğu belirtilmiştir.

http://www.06ibraturizm.com/wp-content/uploads/2012/01/09_%C5%9E%C3%A2zervan2.jpg

Şazervan : Kâbe’nin temelleri, tavaf alanı (metâf) yüzeyinden 22-27 cm. arasında değişen yükseklikte yukarı çıkmış ve duvarlar 25 cm. kadar içeriden başlatılarak temellerin dışarıda kalan kısmının üzeri 45 derece meyilli mermer levhalarla kaplanıp duvarlarla birleştirilmiştir. Yanları da mermer kaplama olan ve ^şazervan” adı verilen bu kısma Kâbe örtüsünü tutturmak için bakır veya pirinçten halkalar konulmuştur. Şazervan Hicr tarafındaki kuzeybatı duvarı hariç Kâbe’nin diğer üç cephesinde vardır.

http://www.06ibraturizm.com/wp-content/uploads/2012/01/10_Hicr3.jpg

Hicr : Kâbe’nin kuzeybatı duvarının önünde iki ucu Rüknüşşami ile Rüknülırâki’den 2 m. kadar mesafede olan ve “hatim” adı verilen yarım daire şiklinde 1,31 m. yüksekliğinde duvarla çevrili olan ve Kâbe’den ayrılmış olmakla birlikte onun bir parçası olan kısma “hicr” veya “Hicru İsmail” adı verilir.

http://www.06ibraturizm.com/wp-content/uploads/2012/01/07_Alt%C4%B1n-Oluk1.jpg

Altın Oluk

http://www.06ibraturizm.com/wp-content/uploads/2012/01/08_R%C3%BCkn%C3%BClyem%C3%A2ni1.jpg

Rüknülyemâni

http://www.06ibraturizm.com/wp-content/uploads/2012/01/makam-%C4%B1-ibrahim.jpg

Makâm-ı İbrâhim: Mescid-i Harâm’ın içerisinde Kâbe’ye yaklaşık 15.40 m. uzaklıkta, üzerinde Hz. İbrâhim’in ayak izleri olarak kabul edilen 1cm. arayla iki çukurun bulunduğu ve Kâbe’nin inşası sırasında Hz. İbrâhim’in üzerine çıkıp iskele olarak duvar örmek ve insanları hacca davet etmek için kullandığı taşa Makâm-ı İbrâhim adı verilir.

http://www.06ibraturizm.com/wp-content/uploads/2012/01/12_Safa_Merve-Say-Alan%C4%B11.jpg

Safa ve Merve Tepesi arası Sa’y alanı : Hz.İbrahim, oğlu Hz.İsmail ile Kâbe’nin yapımını tamamladıktan sonra hacla ilgili menâsikin tamamını uygulamalı olarak onlara öğreten Cebrâil, Sâfa ve Merve tepeleri arasında sa’y etmelerini de gösterdi. Hz. Hacer’in oğlu İsmâil’e su bulmak için iki tepe arasında telaşla koşuşturmasının,tâbi tutulduğu bu şiddetli imtihanı Allah’a olan güveni ve inancı uğruna sıkıntılara gögüs germesine bir ödül olarak başarmasının anısını canlandıran bu uygulama,Mekke’de putperestlik inancının yaygınlaşmasıyla terkedilmiş, İslam’ın gelişiyle tekrar hac ve umrenin bir parçası olarak başlatılmıştır.

http://www.06ibraturizm.com/wp-content/uploads/2012/01/res3.jpg

Peygamber efendimiz Hz.Muhammed Mustafa(sav.)’nin doğmuş olduğu evin yerine yapılan yapı Kâbe’nin avlusuna yakın olan bu bina şuan kütüphane olarak kullanılıyor ve ziyarete kapalı.

http://www.06ibraturizm.com/wp-content/uploads/2012/01/cennet%C3%BCl-mualla.jpg

Cennetü’l-Muallâ Kabristanı : Harem-i Şerif’in 2km. kuzeyinde Mescid-i Cin yakınında bulunan bu mezarlıkta Peygamber efendimizin Dedesi Abdulmüttalip,Amcası Ebû Tâlib, Eşi Hz. Hatice,Peygamber efendimizin oğulları Kâsım,Abdullah ve Abdullah b.Zübeyir’in Mezarları da buradadır. 1926′da Cennetü-l Muallâ daki bütün türbeler yıkılarak mezar taşları kaldırılmıştır. Bu gün Mekke’nin mezarlığı olan Cennet’ül Muallâda hiçbir türbe ve mezar taşı bulunmamaktadır.

http://www.06ibraturizm.com/wp-content/uploads/2012/01/nur-da%C4%9F%C4%B1.jpg

Hira Dağı : Mekke’nin Kuzeydoğusunda Kâbe’ye yaklaşık 5 km uzaklıkta,içinde Hz.Peygamber efendimiz’e ilk vahyin geldiği mağaranın yer aldığı dağdır.

http://www.06ibraturizm.com/wp-content/uploads/2012/01/Hira-Ma%C4%9Faras%C4%B1.jpg 

 Hira Mağarası : Resûl-i Ekrem’in hayatında çok önemli bir yeri bulunan ünlü mağara zirvenin 20 m. kadar aşağısındadır.Hz.Muhammed(sav.) kırk yaşına bastığı 610 yılı Ramazan ayının Kadir gecesinde sabaha karşı, daha önce hiç karşılaşmadığı Cebrâil ilk defa Hira’da, bütün ufku kaplamış ve bir taht üzerinde oturmuş halde Resûl-i Ekrem’e aslî sûretin de görünmüş ve Alak sûresinin ilk beş âyetinden oluşan ilk vahyi getirmiştir.Resûl-i Ekrem’in Hira dağında geçirmiş olduğu inziva hayatının ve peygamberlik görevinin burada başlamasının hem şahsı, hem de müslümanlar için önemi büyüktür.

http://www.06ibraturizm.com/wp-content/uploads/2012/01/Sevr-Da%C4%9F%C4%B1.jpg

Sevr Dağı : Hz.Peygamber’in Medine’ye Hicret ederken gizlendiği mağaranın bulunduğu, Mekke’nin güneybatısında yer alan Dağdır. Yaklaşık 759 m. yükseklikte olan Sevr dağı Mescid-i Haram’a 3 Km. uzaklıktadır. Mekke’li müşrikler Hz.Peygamber Efendimiz (sav)’i öldürme kararı aldılar. Bu planı uygulamakla görevlendirilenler bütün çevreyi aradılar, hatta Sevr dağındaki mağaranın önüne geldilerse de rivayete göre bir örümcek mağaranın ağzına ağ örmüş olduğu için ve giriş kısmına’da güvercinler yuva yaptığı için Resul-i Ekrem’in burada olmadığına kanaat edip oradan ayrılmışlardır.Üç gün sonra, önceden sözleştikleri bir kılavuz,develerle birlikte Sevr’e geldi ve Medine’ye doğru sahil yolundan hareket edildi.

 http://www.06ibraturizm.com/wp-content/uploads/2012/01/arafat1.jpg

 Arafat : Mekke’nin 21km. doğusunda Tâif dağ yolu üzerinde ova görünüşünde düz bir alan olan Arafat. Haccın en önemli rüknü olan vakfenin yapıldığı yerdir.Buraya Arafat adının veriliş sebebi kesin olarak bilinmemekte ise de bu konuda bazı görüşler ileri sürülmektedir. Hz.Adem ile Hz.Havvâ’nın yeryüzüne indikten sonra burada buluşup birbirini tanımaları veya Cebrail’in Hz.İbrâhim’e haccın nerede ve nasıl yapılacağını öğretirken Arafat’a geldiklerinde ona,”Arefte?” (anladın mı,tanıdın mı) diye sorması, onun da “Areftü” ‘anladım,tanıdım) demesinden dolayı buraya Arafat dendiği kaynaklarda zikredilmektedir.

http://www.06ibraturizm.com/wp-content/uploads/2012/01/M%C3%BCzdelife.jpg

Müzdelife : Hacda Arafat vakfesinden sonra ikinci vakfenin yapıldığı bu yere “yaklaşmak,yaklaştırmak” anlamındaki bir kökten türeyen Müzdelife adının verilmesi,Hac mevsiminde Arafat’tan inen hacıların toplanarak zikir,dua ve vakfe ile Allah’a yaklaşmaları yahut Bu yerin Allah’a yaklaştırmasından dolayıdır.İnsanların toplanıp bir araya geldikleri,akşam ve yatsı namazları yatsı vakti girdikten sonra birlikte kılındığı için “toplanma,bir araya gelme” anlamında Cem diye de adlandırılmıştır.Hac’da Şeytan’a atılacak taşlarda yine bu bölgeden toplanmaktadır.

http://www.06ibraturizm.com/wp-content/uploads/2012/01/Mina_2.jpg

Mina : Mekke ile Muzdelife arasında Mescid-i Harâm’ın yaklaşık 7 km. kuzeydoğusunda ve Harem sınırları içinde bulunan Mina şeytan taşlama,Kurban Kesme,Bayram günlerinde konaklama, gibi hac ibadetlerinin (menâsik) yapıldığı yerdir.

http://www.06ibraturizm.com/wp-content/uploads/2012/01/%C5%9Feytan-b%C3%B6lgesi.jpg

Cemarât (Şeytan Taşlama) Bölgesi : Hacıların kurban bayramı günlerinde Mina’da attıkları küçük taşların her birine ve bu taşların atıldığı üç ayrı yere cemre denir (çoğulu: cemarât).Cemreler’den Mina-Mekke yönündeki ilkine Küçük yada birinci cemre,ikincisine orta cemre,üçüncüsüne de büyük cemre veya Akabe cemresi adı verilir.



اللهم ارزقني الحج قبل الموت




























مسجد التنعيم


الدعاء عند جبل أبي قبيس







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder